Welke duurzame (verwarmings)oplossingen zijn er?

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel op gas. De cv-ketel springt dan alleen bij op koude dagen of als u (extra) warm water nodig heeft. Het comfort blijft gelijk, maar de kosten gaan drastisch omlaag. Lees meer >

All-electric warmtepomp

Een all-electric warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en maakt dit bruikbaar tot warmte voor in huis. Om het systeem volledig duurzaam te maken kunnen er zonnepanelen geplaatst worden die de stroom opwekken die de elektrische warmtepomp nodig heeft. Op deze manier hoeven er, behalve de investering, geen kosten meer gemaakt te worden om de woning te verwarmen.

Er zijn verschillende soorten all-electric warmtepompen;
Brine/water | Water/water | Lucht/water

Hybride warmtepomp
All-electric warmtepomp

Advies op maat

Heeft u een vraag of wilt een vrijblijvend advies van een ervaren installateur. Neem dan direct contact op met een InstalCenter vestiging.

Zoek een vestiging bij u in de buurt

Hybride warmtepompinstallaties

Hybride installaties zijn in veel gevallen flexibel, compact en eenvoudig toe te passen. Dus perfect voor zowel bestaande huizen, als voor nieuwbouwwoningen. Een hybride systeem bestaat uit een warmtepompinstallatie met als ondersteuning een (bestaande) cv-ketel. Op het moment dat de warmtevraag hoger is dan dat de warmtepomp kan leveren, springt de cv-ketel bij. Een optimale combinatie dus. Een voorbeeld van zo’n systeem is de Nefit Enviline hybride warmtepomp. Bij dit systeem is het zelfs mogelijk om op termijn de cv-ketel te vervangen voor een boiler, en dan verbruikt u helemaal geen gas meer.

Hybride warmtepomp

Ventilatie warmtepomp

Heeft u mechanische ventilatie en vraag u zicht weleens af wat er met de afgevoerde warmte gebeurt? Heel simpel, deze gaat verloren. Zonde! De Nefit Ventiline is een hybride warmtepomp in de vorm van een ventilatiewarmtepomp. Deze warmtepomp gaat een stuk duurzamer om met ventilatielucht en gebruikt deze warmte voor het verwarmen van tapwater en het verwarmen van uw woning. Deze hybride warmtepomp neemt de plaats in van de ventilatie box en wordt gekoppeld aan een bestaande of nieuwe cv-ketel. Zo ontstaat een hybride installatie met drie functies: ventilatie, warmte- en warmwatervoorziening. Deze warmtepomp werkt in combinatie met een Nefit HR-combiketel voor bijverwarming tijdens pieken. Met deze oplossing bespaart u tot 30% energie!


Neem contact op met een InstalCenter bij u in de buurt voor een advies op maat, om erachter te komen welk hybride systeem het beste bij uw woonsituatie past. Zoek vestiging in de buurt >

.


All-Electric installaties

Brine/water of bodem warmtepomp

Met een brine/water warmtepomp kunt u uw woning verwarmen of passief koelen tot een totaal benodigd afgegeven vermogen van 60kW. Deze warmtepomp haalt de energie uit de grond. Dit gebeurt door middel van oppervlaktecollectoren (een verticaal of horizontaal buizensysteem), of aardwarmtesondes in de grond. Als er wordt gekozen voor een aardwarmtesonde is een diepteboring nodig. Dit kan tot wel 100 meter diep. Om de warmte over te dragen wordt er zout water met antivriestoevoeging gebruikt als medium. Zo wordt de warmte uitstekend doorgegeven en blijft het systeem compleet beschermd in de winter.

Een alternatief voor de brine/water warmtepomp is een collector in het oppervlaktewater waar een constante waterstroming is. Deze complexere methode wordt echter niet vaak toegepast in Nederland, omdat hier de winters nogal streng kunnen zijn.

Het grote nadeel aan de brine/water warmtepomp is dat de beschikbare grondoppervlakte ten minste dubbel zo groot moet zijn als de woonoppervlakte. In steden is deze toepassing dus vrijwel onmogelijk.


Water/water of grondwater warmtepomp

Met een water/water warmtepomp kunt u meerdere woningen verwarmen of passief koelen op één bron, tot een totaal benodigd afgegeven vermogen van meer dan 60Kw. Deze warmtepomp haalt de energie uit het grondwater. Dit gebeurt door middel van een zuigpomp die het grondwater van een waterwinningsput naar de warmtepomp brengt. De warmte van het grondwater wordt dan gebruikt om de woning(en) te verwarmen en voor begeleiding van het huishoudelijk warm water. Het afgekoelde grondwater lot via de absorptieput weer terug naar de natuurlijke cyclus.

Over het algemeen kunnen voor dit soort systemen bestaande putten worden gebruikt. In tegenstelling met de brine/water warmtepomp hoeft er bij de water/water warmtepomp niet grootschalig te worden geboord. Wel moet de kwantiteit en de kwaliteit van het grondwater gecontroleerd worden.

Een alternatief voor de water/water warmtepomp is een WKO (Warmte Koude Opslag) installatie. De restwarmte en koelwater wordt dan opgeslagen voor later gebruik.

Deze soort warmtepomp heeft een hoog rendement dankzij de hoge gemiddelde temperatuur van het grondwater. Deze ligt namelijk het hele jaar door rond de 10°C. Het grote nadeel aan de water/water warmtepomp is dat deze toepassing in de stad vrijwel onmogelijk is, tenzij u een (grotere) tuin heeft. De investeringskosten zijn hoog, maar het rendement is uitmuntend!


(buiten)lucht/water warmtepomp

Met een lucht/water warmtepomp kunt u uw woning verwarmen of zelfs passief koelen. Deze warmtepomp haalt de energie uit de omgevingslucht en werkt met een buitenlucht tot wel -20°C. Zo zit u er in de koude dagen ook heerlijk warm bij. De buitenlucht wordt door de warmtepomp opgezogen en daarna opgeslagen. Daarna wordt deze lucht onder compressie gebruikt om uw woning te verwarmen. De gebruikte lucht wordt daarna als deze afgekoeld is weer naar buiten afgevoerd. Deze systemen zijn zeer geschikt voor modernisering van bestaande verwarmingsinstallaties en deze kunnen zelfs nog makkelijke uitgebreid worden.

Denk hiervoor bijvoorbeeld aan zonnecollectoren en HR-ketels. In tegenstelling met de brine/water warmtepomp en de water/water warmtepomp is er bij de meeste lucht/water warmtepompen alleen maar een plek nodig voor de installatie van de buitenunit. Echter bestaan er ook systemen met meerdere onderdelen zoals een binnen- en een buitenunit.

De lucht/water warmtepomp systemen zijn één van de goedkoopste systemen die u kunt aanschaffen, maar de stroomopbrengst is vaak lager in vergelijking met andere systemen. Deze zijn daarom ook goed te combineren met andere (groene) energiebesparende voorzieningen.

Gezien het Nederlandse klimaat biedt deze oplossing niet hetzelfde rendement als bijvoorbeeld een water/water of een brine/water warmtepompinstallatie. Daarentegen is de lucht/water installatie wel gemakkelijk te plaatsen, zelfs in de stad. Ook zijn de investeringskosten beperkt tot een minimum.


Maak een afspraak