10 tips om energie te besparen

Wie energie bespaart, helpt klimaat- en milieuproblemen te voorkomen. Bovendien pakt energiebesparing goed uit voor uw portemonnee. Een gemiddeld huishouden betaalt jaarlijks zo’n 1.900 euro aan energiekosten. Minder elektriciteit en gas verbruiken betekent direct geld besparen. En dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Wij hebben voor u alvast 10 tips:

TOP10 11. Warmteterugwinning
Door een ventilatiesysteem met warmteterugwinning gaat er veel minder warmte verloren in huis. De HRU unit van Itho Daalderop is zo’n ventilator met warmteterugwinning. Maar liefst 95% van de warmte van de afgevoerde lucht wordt opnieuw gebruikt. Dat tikt lekker aan.


TOP10 22. LED-verlichting
Een LED-lamp verbruikt 2,5 tot 5 Watt vermogen. Veel minder dus dan een gloeilamp of halogeen spot (30/50 Watt) en nog altijd minder dan een spaarlamp 5/12 Watt). Met LED-verlichting bespaart u aanzienlijk op uw energienota.


TOP10 33. Luchtdicht bouwen
Via kieren, spleten en naden verdwijnt opgewarmde binnenlucht rond de cv-pijp in uw dak naar buiten en dringt koude lucht naar binnen: dubbel energieverlies! Ubbink biedt u luchtdichte doorvoermanchetten voor zowel gevel als dak en voor luchtdichte afsluiting van (elektra)kabel- en (water)leidingdoorvoeren.


TOP10 44. Close-in keukenboiler
Met een keukenboiler van Itho Daalderop hoeft u nooit meer te wachten op warm water en bespaart u tot wel 175 euro per jaar. Voor elke 10 seconden die u wacht op warm water, spoelt u zo’n 40 euro per jaar door de afvoer.


TOP10 55. Energiezuinige ventilatie-unit
De draadloos te regelen mechanische ventilatie-unit van Itho Daalderop is super zuinig en bespaart u tot wel 83% op uw energieverbruik t.o.v. uw oude ventilatiesysteem. Het systeem is vanaf nu geschikt voor een draadloze RV-sensor die de ventilatie automatisch aanstuurt o.b.v. vochtmeting in de badkamer, naast de eerder verkrijgbare draadloze schakelaar.


TOP10 66. CoolStart badkamerkraan
De greep van een wastafelkraan staat vaak netjes in het midden. Zodra u deze aanzet, vraagt u lauw water van de ketel. Terwijl koud water ook prima was geweest! Een Hansgrohe CoolStart kraan geeft in de middenpositie koud water. Dat bespaart tot maar liefst 60% energie en verlengt de levensduur van uw warmwaterinstallatie.


TOP10 77. EcoSmart kraan
Geen 13,5 maar 5 liter water per minuut, zonder dat u het merkt. Dat is mogelijk met de Hansgrohe EcoSmart wastafelmengkraan. Ook toepasbaar op uw douche zodat u met aangepaste straalopeningen zowel water als energie bespaart, maar niks inlevert op uw douchecomfort.


TOP10 88. Vloerverwarming
Is uw woning gebouwd in de jaren ’90 of daarvoor? Grote kans dat de pomp van uw vloerverwarming niet zo efficiënt is. Een grootverbruiker van energie omdat de pomp vaak 24 uur per dag loopt. Vervanging bespaart u al gauw 100 euro per jaar.


TOP10 99. Kalkaanslag
Calcium in het water leidt tot kalkaanslag op de warmtewisselaar van uw cv-ketel, wasmachine, vaatwasser, boiler, geiser en waterkoker. Een minieme aanslag van 3 mm geeft 20% rendementsverlies. De oplossing voor dit probleem heet NoCalc.


TOP10 1010. Dimmers
Gira dimmers helpen uw stroomrekening te verlagen. Er zijn touch-dimmers, draaidimmers en tastdimmers beschikbaar. Gedimde lampen verbruiken minder stroom en uw lampen gaan langer mee.

Benieuwd wat u kunt besparen?

Onze installateurs staan voor u klaar en helpen u om alles uit uw renovatie te halen.