Binnenklimaat Een gezond klimaat in huis

Wie denkt aan comfortabel wonen, denkt in eerste instantie aan een lekker warm huis, met een mooie inrichting en fijne verlichting. Natuurlijk zijn dat belangrijke elementen, maar een gezond binnenklimaat is minstens zo cruciaal!

Binnenklimaat, wat is dat?

Bij een goed binnenklimaat spelen factoren als luchtvochtigheid, luchtkwaliteit en temperatuur allemaal een rol. Een veelgehoord probleem is droge lucht, wat gezondheidsklachten als veel hoesten, niezen en huidproblemen kan opleveren. Te vochtige lucht is ook niet goed: dit kan onder meer bepaalde allergieën verergeren. De luchtvochtigheid kunt u eenvoudig meten met een hygrometer. Geeft deze minder dan 40% of meer dan 70% aan? Dan zit het niet goed met de luchtvochtigheid. U kunt deze reguleren met luchtbevochtigers of juist luchtontvochtigers.

Ventilatie is noodzakelijk

Voor een comfortabele temperatuur in huis is isolatie natuurlijk erg belangrijk. Maar als alles echt ‘potdicht’ zit, ontstaat een ongezonde situatie. Ventileren is daarom zeer belangrijk: u haalt verse lucht naar binnen en voert de vervuilde lucht af. Wel zo prettig! Om goed te ventileren is af en toe even de ramen open zetten onvoldoende en ook niet bepaald energiezuinig, zeker niet in de winter. Er zijn daarom allerlei ventilatiesystemen in omloop, waarmee 24 uur per dag op de juiste manier kan worden geventileerd. Zonder dat u tocht ervaart!

De juiste temperatuur

Waar de ene persoon het snel koud heeft, zet de ander liever de verwarming een tandje hoger. Ook per ruimte in huis verschillen de wensen qua temperatuur. Zo mag de slaapkamer best wat koeler zijn. Of misschien wilt u in de zomer graag gebruik maken van een airco. Om de temperatuur makkelijk te kunnen regelen zijn klokthermostaten erg handig. Deze zijn bovendien voorzien van zeer uitgebreide programmeringsmogelijkheden. Er zijn ook slimme, zelflerende thermostaten die precies weten wanneer er iemand thuis is. Nog meer wooncomfort dus!

Advies op maat

Zoals u ziet spelen bij het verbeteren en beheersen van uw binnenklimaat veel verschillende aspecten mee. Binnenklimaatexpert InstalCenter komt daarom graag bij u thuis om ter plekke te beoordelen welke producten in uw situatie van nut kunnen zijn.