Is uw cv al winterfit? Start niet zonder warming up!

Borrelen uw radiatoren of worden ze niet meer warm? Is uw cv niet meer de krachtpatser die hij altijd was? Dan kunt u zelf een aantal dingen doen om uw cv-ketel weer optimaal te laten presteren. Zo kunt u zelf uw radiatoren ontluchten of het water van uw cv-ketel bijvullen. Op deze pagina leest u hoe u dit kunt doen. Mocht dit niet helpen, neem dan contact op met een InstalCenter vestiging bij u in de buurt.

Zoek een vestiging

Benodigdheden

 • Een ontluchtingssleuteltje.
 • Een oude (hand)doek, bij voorkeur eentje die goed vocht absorberend is.
 • Een emmer om water op te vangen.
 • Optioneel: Oude kranten om uw vloer en muur te beschermen tegen het bruine/zwarte water dat uit de radiatoren kan ontsnappen.

Let op

Werk tijdens het ontluchten van de radiatoren van onder naar boven. Begin met de radiator op het laagste punt. Zo verzamelt de overgebleven lucht die nog in de leidingen achter kan blijven zich op het hoogste punt, waar u de laatste radiator ontlucht.

Benodigdheden voor het ontluchten van uw radiatoren

Stappenplan

Stap 1 radiator ontluchten

1. Draai de radiatorkranen en -thermostaten open bij elke radiator van het verwarmingssysteem.

Stap 2 radiator ontluchten

2. Zet de kamerthermostaat nu zo hoog mogelijk. Hierdoor slaat de cv-installatie aan en wordt de lucht verzameld bij de ontluchtingsventielen.

Stap 3 radiator ontluchten

3. Laat de cv-installatie ongeveer 10 minuten draaien. Bij grotere woningen ongeveer 15 minuten. Grotere woningen hebben een grotere installatie met meer meters buizen, waar meer lucht in kan zitten.


Stap 4 radiator ontluchten

4. Zet de kamerthermostaat nu zo laag mogelijk. Hierdoor gaat de cv-installatie uit en alle lucht is verzameld bij de ontluchtingsventielen van de radiator.

Stap 5 radiator ontluchten

5. Geef de radiatoren even de tijd om af te koelen zodat er geen heet water meer uit kan komen als u ze gaat ontluchten. Zo voorkomt u het risico op verbranden.

Stap 6 radiator ontluchten

6. Zorg ervoor dat de cv-ketel helemaal uitgeschakeld is. U kunt dit doen door de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact te halen.


Stap 7 radiator ontluchten

7. Draai nu alle radiatorkranen en -thermostaten bij elke radiator van het verwarmingssysteem weer dicht.

Stap 8 radiator ontluchten

8. Plaats een emmer onder het ontluchtingsventiel van de radiator. U kunt eventueel ook de oude kranten op de rond leggen of bij de muur houden om vlekken op uw vloer of muren te voorkomen.

Stap 9 radiator ontluchten

9. Houd de oude doek bij het ontluchtingsventiel van de radiator.


Stap 10 radiator ontluchten

10. Steek nu het sleuteltje in het ventiel.

Stap 11 radiator ontluchten

11. Draai het ventiel voorzichtig open met behulp van het sleuteltje.

Stap 12 radiator ontluchten

12. Wacht tot er water uit de radiator komt, en draai het ventiel daarna meteen weer dicht. Vaak is het water bruin of zwart van kleur. Geen zorgen, dit is volkomen normaal. Let op! Soms is het water nog warm/heet als de radiator niet goed is afgekoeld.


Herhaal dit bij elke radiator en werk van boven naar beneden voor het beste resultaat. Begin bij de radiator op het laagste punt en werk zo naar boven tot u bij de radiator op het hoogste punt bent.


Stap 13 radiator ontluchten

13. Als alle radiatoren ontlucht zijn kunt u alle radiatorkranen en -thermostaten weer opendraaien.

Stap 14 radiator ontluchten

14. Steek de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact. Wacht tot deze helemaal opgestart is, zodat u de waterdruk kunt aflezen.

Stap 15 radiator ontluchten

15. Controleer de waterdruk van de cv-installatie. Deze hoort tussen de 1,5 en 2,0 bar te zitten.


 • Is de waterdruk lager dan 1,5 bar? Ga dan door naar stap 16.
 • Is de waterdruk tussen de 1,5 en 2,0 bar? Ga dan door naar stap 20.
 • Is de waterdruk hoger van 2,0 bar? Laat dan nog wat water ontsnappen bij de radiator op het hoogste punt van uw woning. Dit kan door het ontluchtingsventiel open te draaien met de ontluchtingssleutel en wat water te laten ontsnappen.

CV-ketel bijvullen

Benodigdheden

 • Een emmer om water op te vangen
 • Een cv-vulslang

Stappenplan

Stap 16 radiator ontluchten

16. Plaats een emmer onder of in de buurt van uw cv-ketel.

Stap 17 radiator ontluchten

17. Sluit de cv-vulslang aan op de kraan en laat deze helemaal vollopen met water, zodat er geen lucht in uw cv-installatie kan komen.

Stap 18 radiator ontluchten

18. Sluit de vulslang aan op uw cv-ketel om uw cv-installatie bij te vullen. Let op! Bij oudere cv-ketels met een analoge drukmeter (manometer), kunt u het beste de stekker uit het stopcontact halen voor extra veiligheid. Bij nieuwere cv-ketels met een digitale meter/display dient de stekker in het stopcontact te zitten om de druk af te kunnen lezen.


Stap 19 radiator ontluchten

19. Controleer de druk van uw cv-installatie.

 • Is de waterdruk lager dan 1,5 bar? Dan moet er nog meer water bij.
 • Is de waterdruk tussen de 1,5 en 2,0 bar? Perfect! Niets meer aan doen!
 • Is de waterdruk hoger van 2,0 bar? Laat dan nog wat water ontsnappen bij de radiator op het hoogste punt van uw woning.
Stap 20 radiator ontluchten

20. Zet de kamerthermostaat op een aangename temperatuur en ontspan, het is u gelukt!


Hoort u uw radiatoren nog steeds tikken? Of worden de radiatoren nog steeds niet goed warm? Dan is het raadzaam om een afspraak te maken. Zoek uw dichtstbijzijnde InstalCenter vestiging en maak een afspraak met uw installateur.