Meterkast check

Een veilige meterkast is erg belangrijk. Gaat er in de meterkast iets mis, dan kan dit grote gevolgen hebben in uw woning. Dit kan variƫren van stroomuitval tot het ontstaan van brand in uw woning.

Om te kijken hoe veilig uw meterkast is, heeft InstalCenter een korte checklist opgesteld. Het blijft wel belangrijk dat u uw groepenkast jaarlijks laat controleren door een erkende installateur. Neem hiervoor contact op met een InstalCenter bij u in de buurt.


1. Rookmelder

Een rookmelder waarschuwt bij gevaar, ook als het bijna niet detecteerbaar is. Het waarschuwingssignaal zal klinken als er rookontwikkeling ontstaat in uw meterkast. Zo wordt u snel gealarmeerd bij een smeulende (beginnende) brand. De meest veilige rookmelders voor in uw meterkast zijn koppelbare rookmelders. Deze zijn met elkaar te verbinden in verschillende ruimtes. Zo is het signaal overal in huis te horen en niet alleen in een (afgesloten) meterkast. Controleer de batterijen van uw rookmelder elk half jaar voor een optimale werking.


2. Zaklamp

Zorg voor een zaklamp in de meterkast. Als de stroom uitvalt heeft u nog altijd een lichtbron bij de hand! Controleer wel regelmatig de batterijen of leg er een setje naast. Er bestaan ook batterijloze zaklampen. Deze zijn veiliger voor in uw meterkast en zo bespaart u ook nog eens op de kosten voor de batterijen.


3. Aardlekschakelaar(s)

Controleer de aardlekschakelaar(s) minimaal 2 keer per jaar. De aardlekschakerlaar zorgt ervoor dat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan bij onveilige apparatuur. Als een apparaat kortsluiting kan veroorzaken, door bijvoorbeeld een losse draad, zorgt de aardlekschakelaar ervoor dat u geen schok krijgt als u het apparaat inschakelt of aanraakt.


4. Overspanningsbeveiliging

Een flinke piekstroom, of nog erger, blikseminslag. Een groot spanningsverschil kan ervoor zorgen dat uw elektronische apparatuur een flinke klap krijgt, waardoor deze stuk kunnen gaan. Laat daarom een overspanningsbeveiliging plaatsen. Dit kan tijdens het installeren van een nieuwe meterkast, maar ook gemakkelijk bij uw huidige meterkast. Deze overspanningsbeveiliging zorgt ervoor dat uw elektronische apparatuur goed wordt beveiligd als er een te hoge spanning in uw leidingen komt, zelfs van buitenaf.


5. Bereikbaarheid

Zorg ervoor dat uw meterkast altijd goed bereikbaar is. Plaats er geen voorwerpen voor en gebruik deze niet als opbergruimte. Brand verspreidt zich namelijk erg snel en moet in snel en zonder problemen te bereiken zijn wanneer de stroom onverwacht handmatig uitgeschakeld dient te worden.


6. Gevaarlijke (vloei)stoffen

Bewaar geen gevaarlijke (brandbare) stoffen en ander brandbaar materiaal in uw meterkast. Als er brand ontstaat in uw meterkast kan deze zich heel snel uitbreiden door deze materialen en dit leidt tot gevaarlijke situaties. Ook is uw meterkast veel minder goed te bereiken in geval van nood als er allerlei spullen in de weg staan.


7. ABB Identificatiecode

Iedere nieuwe groepenkast van ABB krijgt een unieke identificatiecode. Met de registratie van de identificatiecode op de meterkast van ABB heeft u ten alle tijden zicht in de werkzaamheden. Met de registratie verlengt u ook nog eens de productgarantie naar 8 jaar! Dat is nog eens een veilig idee!

Laat uw meterkast controleren

U doet er goed aan uw meterkast jaarlijks te laten controleren door een erkende installateur. Maak een afspraak met uw dichtstbijzijnde InstalCenter vestiging.