Schakelmateriaal

Schakelmateriaal voor binnen en buiten

Schakelaars, een essentieel onderdeel in uw woning, maar niet het meest leuke. Maar schakelmateriaal is meer dan alleen stopcontacten en lichtschakelaars. We hebben het dan ook over dimmers, jaloezieschakelaars en bijvoorbeeld bewegingssensors. Bovendien geeft het juiste schakelmateriaal de gewenste uitstraling aan uw interieur. Van design tot vintage, de mogelijkheden qua stijlen zijn tegenwoordig eindeloos. Schakelmateriaal is natuurlijk niet alleen iets voor in het huis, maar wordt ook rondom het huis gemonteerd.

Binnen

Voor het schakelmateriaal in huis zijn er vele variaties mogelijk. De normale aan-uit schakelaars kent u waarschijnlijk wel, maar kent u ook de wisselschakelaar, serieschakelaar en de kruisschakelaar? Elke schakelaar heeft zo zijn eigen functie, waardoor u goed moet weten welk type schakeling u nodig heeft. Daarnaast heeft u nog de keuze uit wandcontactdozen, dimmers en bewegingssensors.

En alsof u nog niet genoeg keuzes heeft, komt schakelmateriaal ook nog eens uit verschillende designs -van superstrak tot klassiek- in verschillende materialen -variërend van kunststof, naar porselein tot hout.

TIP: Bij een trap is het handig om een wisselschakelaar te plaatsen zodat u de lamp op twee plaatsen kunt bedienen. Als u daarentegen lampen onafhankelijk van elkaar wilt aan- of uitschakelen, dan neemt u een serieschakelaar die meerdere knoppen bevat.

Buiten

Schakelmateriaal voor buiten moet van hoge kwaliteit zijn. Het moet tegen een stootje kunnen en, nog belangrijker, goed waterdicht zijn. Naast dat het praktisch is om verlichting rondom het huis te hebben, biedt het meteen ook een gevoel van veiligheid. Daarnaast is het natuurlijk makkelijk om hier of daar een stopcontact te hebben, waardoor u uw tuingereedschap kunt gebruiken. Of u kunt in de winter de sfeervolle kerstverlichting buiten in de boom aanzetten, zonder dat u een snoer naar binnen hoeft te leggen.

Eén of meer extra stopcontacten zijn dus extra handig. Voor de wandcontactdozen die u buiten wilt toepassen is het erg belangrijk dat ze spatwaterdicht zijn. Het schakelmateriaal van tegenwoordig is zó veelzijdig, dat u bijvoorbeeld bewegingsmelders, stopcontacten en verlichting precies daar kunt installeren waar deze functies gewenst zijn. Bij de entree, uw oprit of in de tuin. En niet geheel onbelangrijk, ook voor buiten hoeft u niet in te leveren op design.