De warmtepomp en het geluid

  • Roxanne Nijenhuis
  • 2 jun 2023
  • 5 - 10 minuten

Nederland moet in een rap tempo gaan verduurzamen. Het kabinet heeft besloten dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Dit wordt een hele omschakeling voor veel huishoudens, waarbij er nog veel aanpassingen in- en rondom huis gedaan moeten worden. Daarbij zijn er critici die de warmtepomp geen goede vervanging vinden, onder andere door het geluid wat ze produceren. In dit artikel leggen we graag uit hoe het zit met het geluid van warmtepompen.

Maken alle warmtepompen geluid?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Zo zijn er warmtepompen die met een buis de grond in gaan en daarmee het water verwarmen, maar er zijn ook hybride warmtepompen die samenwerken met de cv-ketel. Echter de warmtepomp waar het de critici om te doen is, is de warmtepomp die de warmte uit de lucht haalt door middel van een buitenunit. In die buitenunits zit een ventilator en een compressor die geluid maken.

 

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp met buitenunit?

De hoeveelheid geluid die een warmtepomp maakt verschilt per merk en aan de manier waarop de warmtepomp geïnstalleerd is. Gemiddeld genomen produceert een warmtepomp 50 dB aan geluid (als u er direct naast staat). Dat kunt u vergelijken met het geluid van een elektrische tandenborstel of een koffiezetapparaat. Misschien vervelend wanneer u er direct naast zit, maar vrijwel verwaarloosbaar wanneer u er een eindje vanaf zit. Gelukkig zijn er handige manieren om het geluidsniveau te verminderen.

Hoeveel geluid mag een warmtepomp maken?

Vanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels wat betreft het geluid wat warmtepompen mogen maken. Het kabinet heeft besloten de regelgeving rondom het geluidsniveau vast te leggen in het Bouwbesluit. Hierin is officieel vastgelegd dat het geluid van een warmtepomp op de erfgrens nog een geluidsniveau van ten hoogste 40 dB ('s nachts) / 45 dB (overdag) mag hebben.

 

Hoe kunt u het geluid van een warmtepomp reduceren?

Er zijn meerdere manieren om het geluid van een warmtepomp te verminderen. Echter zijn hier natuurlijk strenge regels aan verbonden. Zo dient u rekening te houden met het Bouwbesluit en kunt u de warmtepomp dus niet zomaar dichtbij de erfgrens van de buren zetten. Ook moet de positie van de warmtepomp technisch gezien mogelijk zijn. Een installateur kan u hierin altijd een goed advies geven. Daarbij moet het binnendeel ook op een stevige muur gehangen worden, anders kunt u ook in de woning last krijgen van geluidshinder.

Zijn er nog andere manieren om het geluid te beperken?

SEO - geluid warmtepomp - 3

Jazeker! Bij het plaatsen van het buitendeel kan de installateur trillingsdempers plaatsen onder de warmtepomp, en er kan gekozen worden voor een omkasting van het buitendeel. Echter is niet iedere omkasting zomaar geschikt. Een omkasting van een warmtepomp kan het geluid reduceren maar kan ook de luchtstroom onderbreken. Hierdoor moet de ventilator harder draaien waardoor er juist meer geluid ontstaat. Laat uzelf dus altijd goed informeren over de juiste omkasting voor uw warmtepomp. 

Daarnaast kunt u ook een nachtregeling inschakelen waardoor de warmtepomp ’s nachts minder draait en dus ook minder geluid maakt. Én tegenwoordig zijn er ook buitendelen verkrijgbaar die met een omkasting -als een soort van schoorsteen- op het huis kunnen worden geplaatst. Er zijn mogelijkheden genoeg, maar het installeren van een warmtepomp is maatwerk. Laat u daarom altijd goed informeren door uw installateur.

Kan ik bij alle installateurs terecht voor een warmtepomp?

Nee, dat is niet mogelijk. Niet alle installateurs hebben de juiste scholing gehad om een warmtepomp te installeren. Zo is bijvoorbeeld voor het installeren van een warmtepompinstallatie die werkt met een koudemiddel, een F-gassen certificaat verplicht. Het installeren van een warmtepomp vraagt dus om specifieke vakkennis. Want wanneer een warmtepomp niet juist geïnstalleerd wordt kan dit vervelende gevolgen hebben. Alle InstalCenter installateurs hebben de juiste kennis en vaardigheden om u het beste advies te geven en de warmtepomp zo optimaal mogelijk te installeren.

Geluid warmtepomp

Nieuwsgierig naar hoeveel geluid een warmtepomp maakt? Wij leggen het u graag uit!

Kosten hybride warmtepomp

In deze video legt Peter van Galen -eigenaar van InstalCenter van Galen- uit wat een hybride warmtepomp ongeveer kost.

Werking hybride warmtepomp

Hoe werkt een hybride warmtepomp nou eigenlijk? U leest er hier alles over.

Een offerte aanvragen

Goed nieuws! U heeft een keuze gemaakt en wil een offerte van ons ontvangen. Wij helpen u natuurlijk graag.


Vraag vrijblijvend een offerte aan

Uw gegevens