Bent u klaar voor een hybride warmtepomp?

  • Roxanne Nijenhuis
  • 27 nov 2020
  • 5 -10 minuten

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende manieren om uw huis te verwarmen. Waar de een kiest voor een ‘normale’ cv-ketel, gaat de ander voor sfeer met een openhaard en kiest weer een ander voor een energiezuinige oplossing met bijvoorbeeld een warmtepomp. Ieder huis en iedere situatie is weer anders, daarom is het belangrijk goed ingelicht te zijn over de verschillende mogelijkheden. In dit artikel kunt u alles lezen over de hybride warmtepomp.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is kort gezegd een verwarmingstoestel dat werkt op fossiele brandstof (bijvoorbeeld een cv-ketel) met daarnaast een warmtepomp. Deze twee toestellen werken samen om het huis te verwarmen en te voorzien in het gebruik van warm tapwater.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt in de basis eigenlijk hetzelfde als een koelkast, maar dan andersom. Een koelkast haalt namelijk de warmte uit de lucht en zorgt ervoor dat deze afgekoeld de koelkast in gaat. Een warmtepomp zorgt er juist voor dat de lucht opgewarmd het huis in gaat! De warmtepomp onttrekt dus de warmte uit de omgeving, verhoogt de temperatuur van deze warmte én zorgt ervoor dat deze verdeeld wordt over de bijvoorbeeld uw vloerverwarming.

Warmtepomp of toch een (nieuwe) cv-ketel?

Ontdek met onze korte vragenlijst, door 7 eenvoudige stappen te doorlopen, wat voor u de meest duurzame oplossing is.

Doe de test!

Wanneer is de cv-ketel dan nodig?

De cv-ketel die gecombineerd wordt met de warmtepomp is alleen nodig op dagen dat de warmtepomp de warmtevraag niet aankan. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer de buitentemperatuur te laag is waardoor het opwarmen van de lucht niet optimaal gaat. Hierdoor bent u ook verzekerd van een warm huis -en een warme douche- wanneer de temperatuur buiten flink daalt. 

Kan ik gewone radiatoren gebruiken bij een hybride warmtepomp?

Ja, in principe zijn bestaande radiatoren geschikt zijn voor een hybride warmtepomp. Echter is dit wel afhankelijk van de isolatiewaarde van uw woning! Wanneer uw huis goed geïsoleerd is -en de capaciteit van de warmtepomp groot genoeg is- kunt u met gewone radiatoren en lagere cv-watertemperaturen uw huis goed warm krijgen. Dit is wel een probleem wanneer uw huis slecht geïsoleerd is. In dat geval heeft u namelijk een hogere aanvoertemperatuur van het cv-water nodig om in koude periodes alles warm te kunnen krijgen. De cv-ketel zal dan dus meer moeten bijspringen waardoor uw huis wel warm wordt, maar dus minder duurzaam verwarmd wordt.

Lagetemperatuurverwarming

De meest duurzame oplossing om uw huis te verwarmen is lagetemperatuurverwarming. Bij lagetemperatuurverwarming kunt u denken aan vloerverwarming, maar tegenwoordig zijn er ook speciale radiatoren die gemaakt zijn voor lagetemperatuurverwarming. Tevens behoort wand- of plafondverwarming tegenwoordig ook tot de mogelijkheden! Keuzes genoeg dus.

Offerte aanvraag

Vraag hier vrijblijvend uw offerte aan!

Moet ik nog meer aanpassingen doen in mijn huis?

SEO - Hybride warmtepomp - 3

Ja! Wanneer u kiest voor een hybride warmtepomp moet uw woning wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Naast dus eventueel de lagetemperatuurverwarming, moet uw huis ook goed geïsoleerd zijn wanneer u een hybride warmtepomp laat installeren. Wanneer uw woning namelijk niet goed geisoleerd is,  gaat er veel warmte verloren waardoor u hoge temperaturen nodig heeft om uw woning te verwarmen. Hierdoor kan de warmtepomp de vraag wellicht minder goed aan en zal de cv-ketel vaker moet bijschakelen. Daarbij verlies je een stuk van je duurzaamheid. 

Hoe weet ik welke warmtepomp geschikt is voor mijn woning?

Wanneer u twijfelt of een hybride warmtepomp geschikt is voor uw woning dan hebben wij een handige test voor u. Hiermee krijgt u direct een indicatie of uw woning geschikt is voor een (hybride) warmtepomp of dat u toch beter een nieuwe cv-ketel kunt aanschaffen! Natuurlijk is en blijft het aankopen en installeren maatwerk, want elke situatie is weer anders. Onze installateurs adviseren u graag! En mocht u nog andere vragen hebben over een hybride warmtepomp, ook dan kunt u altijd contact opnemen met de dichtstbijzijnde InstalCenter vestiging. Onze vakmensen staan u graag te woord!