Een airco installeren, waar moet u aan denken?

Een airco installeren, waar moet u aan denken?

  • Roxanne Nijenhuis
  • 8 apr 2021
  • 5 minuten

Een airco installeren, waar moet u aan denken?

U kent het wel, tijdens de warme zomers ligt u zwetend in uw bed en kunt niet slapen door de warmte. Of u probeert overdag te werken op een zolderkamertje, maar naarmate de dag vordert lijkt het meer op een sauna dan op een thuiskantoor. Voor veel mensen is dit heel herkenbaar! Zeker nu de zomers steeds warmer worden en we temperaturen rond de 30 graden steeds normaler worden. Een airco is hier de perfecte oplossing! Maar waar moet allemaal aan denken bij het installeren van een airco?

  1. Welke airco is geschikt voor de woning?
  2. Ga voor een A-merk en kies voor kwaliteit
  3. Waar plaatst u de airco in de woning?
  4. Wat kost een airconditioning?
  5. Moet een airco onderhouden worden?
Welke airco is geschikt voor de woning?

Welke airco is geschikt voor de woning?

De keuze van een geschikte airco is afhankelijk van uw budget en uw comfortwensen. Wilt u bijvoorbeeld één kamer voorzien van airco? Dan kunt u het beste kiezen voor een split airco unit. Hierbij wordt er een buitenunit geplaatst die zorgt ervoor dat er gekoeld kan worden. Tevens is het voordeel van een buitenunit dat u binnen in huis minder geluid hoort.

Meerdere kamers tegelijk koelen met airconditioning

Wilt u meerdere kamers tegelijk koelen? Dan kunt u beter voor een mulitsplit airco gaan. Hierbij wordt er nog steeds één buitenunit geplaatst maar daarbij ook meerdere binnenunits. Zo kunt overdag werken in een koel thuiskantoor en in de avond genieten van de koelte in uw slaapkamer.

Wilt u meer informatie over de verschillende soorten airco’s? Lees dan hier
 verder!

Ga voor een A-merk airco en kies voor kwaliteit

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel aanbieders van aircosystemen en deze zijn lang niet allemaal even veilig. Daarbij kunt u bij een airconditioning ook beter kiezen voor kwaliteit dan voor een goedkope variant. Een A-merk airconditioning is vaak veiliger, energie-zuiniger en gaat langer mee dan een goedkope variant. Goedkoop is in het geval van airco’s ook vaak duurkoop!

Advies op maat

Wilt u advies over airco’s van een InstalCenter installateur bij u in de buurt? Vind dan hier uw installateur

Zoek installateur
Waar kan ik de binnenunit van de airco het beste plaatsen?

Waar kan ik de binnenunit van de airco het beste plaatsen?

Bij het plaatsen van de binnenunit heeft u allereerst al veel keuzes over welk soort binnenunit u kiest. Er zijn wand-, vloer-, plafond- of kanaalairco’s. Deze kunnen allemaal aangesloten worden op de buitenunit. De precieze plek waar deze unit het beste geïnstalleerd kan worden is volledig afhankelijk van uw kamer. Ook hier kan een installateur u ter plaatse het beste advies geven.

Wat kost een airco?

De kosten voor het plaatsen van een airco variëren logischerwijs ook. Bij sommige huizen kan er nou eenmaal eenvoudiger een airco geplaatst worden dan in andere huizen. Wel kunnen we richtprijzen aanhouden. Gaat u voor een splitairco dan bent u gemiddeld tussen de €1.500 en €2.500 kwijt aan uw airco inclusief installatie. Wilt u gaan voor meerdere binnenunits dan moet u rekenen op gemiddeld €800 tot €1.000 per extra binnenunit. Wilt u meer weten over de prijzen van een airco? Lees dan hier verder.

Moet een airco onderhouden worden?

Airco’s moeten zeker onderhouden worden. Zo bent u niet alleen verzekerd van een perfect werkende airco, maar heeft u ook nog eens een veilig systeem. Gemiddeld genomen moeten airco’s 1 keer per jaar worden nagekeken. Hierbij wordt gekeken naar de werking en worden de filters nagekeken. Tijdens een grote onderhoudsbeurt kan het noodzakelijk zijn dat uw airco moet worden gevacumeerd en bijgevuld. Het bijvullen van het koelvloeistof mag u niet zelf doen, maar moet door een gecertificeerde installateur worden gedaan. Het is zelfs bij wet verboden om dit zelf te doen. Bij InstalCenter regelen we graag het onderhoud van uw airconditioning en zorgen we voor een veilig systeem.