Fabels zonnepanelen

  • Sarah de Kiviet
  • 27 sep 2019
  • 4 minuten

Er wordt veel gesproken over de opbrengst van zonnepanelen en het rendement dat ze leveren. Maar hoe zit het nou eigenlijk echt? De zin en onzin over zonnepanelen voor u op een rij:

Zonnepanelen zijn duur

Dit is niet helemaal waar. U moet inderdaad in één keer een flinke uitgave doen, maar in 7 tot 8 jaar heeft u zonnepanelen terugverdient. Bovendien krijgt u de BTW terug op aanschaf en installatie, dit bespaart u al gauw 800 euro.

Zonnepanelen zijn geschikt voor zonnige landen

Een veelgehoorde, maar onzinnige opmerking. Natuurlijk, in Nederland schijnt de zon minder vaak dan in Spanje en zal een zonnepaneel minder opleveren dan aan de Middellandse Zee. Maar ook op een bewolkte dag heeft u opbrengst. Zonne-energie is immers overal mogelijk waar licht is. De zon levert in Nederland ieder jaar per vierkante meter 1.000 kWh aan energie. Daarnaast is stroom in Nederland duur. Op een gemiddeld huis kunt u al zonne-energie opwekken vanaf 13 cent per kWh, ofwel 45% goedkoper dan u nu aan het elektriciteitsbedrijf betaalt. De opbrengst voor van zonnepanelen is dus ook in Nederland wel degelijk interessant.

Zonnige landen

Zonnepanelen moeten exact op het zuiden gericht zijn

Ook dat is niet (helemaal) waar. Zonnepanelen wekken de meeste elektriciteit op als ze bij plaatsing 100% op het zuiden staan gericht. Maar op het westen of oosten gericht is nog altijd een rendement van 87% haalbaar. Om het resultaat te optimaliseren zal de inclinatie (hoe schuin de panelen liggen) moeten worden aangepast.

Meer zonne-energie opwekken dan nodig is zonde

Dit is niet helemaal waar. Energie die u opwekt, maar niet verbruikt, levert u terug aan de energiemaatschappij. U kunt er ook kiezen om energie op te slaan in een batterij. Hiermee kunt u energie gebruiken op een later moment. Lees hier meer over de opslag van zonne-energie.

Meer weten over zonnepanelen?

Wilt u nog meer weten over zonnepanelen? Maak dan vrijblijvend een afspraak met uw dichtstbijzijnde installateur.