Gezond binnenklimaat

  • Aram van Jaarsveld
  • 2 aug 2019
  • 4 minuten

Een gezond binnenklimaat is meer dan enkel het beheersen van de temperatuur. In het beste geval is dit ook het controleren van de vochtigheidsgraad, de ventilatie en het zuiveren van de lucht. Dat geeft gegarandeerd het hele jaar door een comfortabel binnenklimaat. Schone lucht in uw woning is erg belangrijk en kan gezondheidsklachten helpen voorkomen, namelijk:

  • Hoofdpijn
  • Slaapproblemen
  • Huidklachten
  • Ademhalingsproblemen
  • Allergieën

Lees op deze pagina onze tips voor een gezond binnenklimaat.

Ramen open

Allereerst is het belangrijk om uw woning 24 uur per dag te ventileren door middel van natuurlijke ventilatie. Dit doet u door uw ramen of luchtroosters altijd op een kier open te zetten. Dit bevordert de aanvoer van frisse, schone lucht. Let wel, ventileren is geen vervanging voor luchten; ventileren doet u continu en bij luchten zet u korte tijd de ramen tegen elkaar open. Om vervuilde lucht sneller uit huis te krijgen is luchten ideaal. ‘s Ochtends de slaapkamer luchten is een goed idee, en meestal is een kwartiertje luchten voldoende.

Gezond binnenklimaat ramen open

Kies voor vloerverwarming

Wanneer u vloerverwarming van bijvoorbeeld Rehau toepast in uw woonkamer, dan heeft u in principe geen radiatoren meer nodig. Door de egale verspreiding van de warmte circuleert en minder lucht met als fijne bijkomstigheid dat er minder stof door uw huis circuleert. En dit is ideaal voor mensen met allergieën. Daarnaast geeft het ook een stuk schoonmaakgemak! En niet te vergeten, warme voeten!

Gezond binnenklimaat - kies voor vloerverwarming

Reinig uw ventilatieroosters

Vieze ventilatieroosters zorgen voor onvoldoende ventilatie, waardoor het binnenklimaat verslechterd en er vocht- en schimmelproblemen kunnen ontstaan. Wanneer u deze zelf schoon houdt, of door een InstalCenter vestiging laat schoonmaken, heeft u een gezonder klimaat in uw woning.

Reinig uw ventilatieroosters
Onze installateur legt uit!

Hoe check ik of mijn ventilatiesysteem schoon is??

Houd een tissue voor de ventilatie en kijk of er nog genoeg kracht is om de lucht naar binnen te blazen. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat u uw ventilatiesysteem moet reinigen.

Vervang uw installatiesysteem

Is uw ventilatiesysteem ouder dan 10 jaar en begint deze herrie te maken? Dan wordt het tijd om de ventilatie te vervangen door een nieuwe, energiezuinige box van bijvoorbeeld Itho Daalderop. Deze ventilatiebox is ook ideaal in combinatie met duurzame technieken, zoals warmtepompen.

Vervang uw installatiesysteem
Onze installateur legt uit!

Wat is de ideale luchtvochtigheid?

Zorg in uw woning voor een luchtvochtigheidsgraad van 40 á 60% en een temperatuur van tussen de 18 en 20°C. Dit kunt u meten met een hygrometer.

De juiste luchtvochtigheid

Door een kamer te verwarmen in de winter, droogt de lucht vaak uit. Dit kan leiden tot keelpijn, verkoudheid en andere onaangename kwaaltjes. Een bevochtigingssysteem helpt om de juiste vochtigheidsgraad te halen. Maar ook te vochtige lucht zorg voor een oncomfortabel gevoel. Tijdens de zomer geeft een hoge luchtvochtigheid vaak een warm en muf gevoel in de kamer. Een ontvochtiger verlaagt de luchtvochtigheid binnen zonder de kamertemperatuur te veranderen.

Juiste luchtvochtigheid

Kies voor een thermostaatkraan

Een thermostaatkraan is een draaiknop op een radiator. Door de temperatuur van elke radiator individueel af te stellen, zorgt u ervoor dat uw badkamer, keuken en woonkamer heerlijk warm aanvoelen terwijl de slaapkamers geen graad te warm zijn. Wanneer u kiest voor het thermostatische regelelement Halo van IMI Heimeier dan bent u verzekerd van een comfortabel binnenklimaat door de ingebouwde voeler. Als er bijvoorbeeld door zonlicht de temperatuur in een ruimte verandert, dan reageert het regelelement daar direct op. Zo heeft u altijd een comfortabele temperatuurbeleving, en bespaart u energie en dus geld.

Kies voor een thermostaatkraan

Meer weten over een gezond binnenklimaat?

Wilt u meer weten over een gezond binnenklimaat of wilt u met onze tips aan de slag maar kunt u wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact op met uw dichtstbijzijnde InstalCenter installateur.