Het verplaatsen van de cv-ketel

 • Roxanne Nijenhuis
 • 15 feb 2021
 • 3 min

Het komt gelukkig bijna niet voor dat een cv-ketel verplaatst moet worden. Maar het is goed om te weten waar u aan moet denken wanneer dit wél het geval is! Een cv-ketel is natuurlijk geen apparaat die, met een simpele stekker in het stopcontact, meteen doet waarvoor hij is opgehangen. Er zit een complexe installatie achter waardoor er altijd goed overwogen moet worden of het zinvol is om de cv-ketel te verplaatsen en hoe dat zo makkelijk en veilig mogelijk gedaan kan worden. We geven u graag wat extra informatie over het verplaatsen van een cv-ketel.

Waarom zou u een cv-ketel verplaatsen?

Het verplaatsen van uw centrale verwarmingsketel is een beslissing die niet over één nacht ijs genomen wordt, er komt namelijk nogal wat bij kijken. Gelukkig hoeft u de cv-ketel niet zomaar te verplaatsen, maar zijn daar vaak specifieke redenen voor. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de plek waar de huidige cv-ketel gevestigd is niet meer voldoet aan de hedendaagse veiligheidseisen en dat hij daarom verplaatst moet worden. Daarnaast kan het ook goed zijn dat de cv-ketel op een onhandige plek in het huis hangt en veel ruimte inneemt. Of dat er door een verbouwing van het huis een gunstigere plek voor de cv-ketel uitgekozen moet worden.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw woning?

Neem contact op met één van onze adviseurs.

Waar moet u aan denken bij het verplaatsen van een cv-ketel?

Wanneer er over wordt gegaan tot het verplaatsen van uw centrale verwarmingsapparaat zijn er een aantal zaken waar vooraf aan gedacht moet worden. We sommen een vijftal belangrijke punten voor u op:

 1. Alle leidingen moeten verlegd kunnen worden naar de nieuwe plek in huis
 2. Er moet een mogelijkheid zijn om de rookgasafvoer goed te kunnen aansluiten
 3. Het moet een plek zijn die de huidige veiligheidsnormen voldoet
 4. De plek moet goed bereikbaar zijn voor de installateur
 5. Er moet voldoende ventilatie aanwezig zijn
Waar kunt u een cv-ketel ophangen?

Waar kunt u een cv-ketel ophangen?

De beste plek voor het monteren van een cv-ketel verschilt per huis. Een cv-ketel installeren is en blijft maatwerk. Hierbij moet gekeken worden naar verschillende factoren om tot de beste oplossing te komen voor uw woning. Echter zijn er natuurlijk wel wat ‘standaard’ plaatsen in huis waar de meeste cv-ketels opgehangen worden.

 • De bijkeuken
  De bijkeuken kan een zeer goede plek zijn voor het monteren van de cv-ketel. Zo heeft u beneden in de woning ook snel warm water en is hij vaak makkelijk bereikbaar voor de installateur. Hier moet wel opgelet worden dat de rookgasafvoer goed gemonteerd kan worden.
 • De zolder
  De meest voorkomende plek waar de cv-ketel in huis gemonteerd is, is de zolder. Het voordeel van de zolder is dat de rookgasafvoer eenvoudig via het dak naar buiten kan worden geleid. Het nadeel is dat het warme water vaak een grotere afstand moet afleggen voordat het uit een tappunt in de benedenverdieping van de woning komt. Hierdoor kan het langer duren voordat er warm water is beneden.
 • Garage
  De garage kan ook zeker een geschikte plek zijn voor het monteren van uw cv-ketel. Zeker wanneer de garage dicht bij het huis staat, of tegen het huis is aangebouwd, kan een cv-ketel hier ook geïnstalleerd worden. Het voordeel is dat er een vaak een plat dak op de garage zit waardoor de rookgasafvoer eenvoudig aangelegd kan worden.
Hoe verplaatst u een cv-ketel?

Hoe verplaatst u een cv-ketel?

Het verplaatsen van een cv-ketel is niet iets wat u zelf kunt doen. Hiervoor moet u een gecertificeerd bedrijf inschakelen die weet waar hij mee bezig is en aan alle veiligheidseisen en voorschriften kan voldoen. Wanneer er een nieuwe plek voor de cv-ketel uitgekozen wordt, moeten er eerst nieuwe aansluitingen en leidingen aangelegd worden. Zo moet er rekening worden gehouden met de gas- en watertoevoer én natuurlijk met het aanleggen van de rookgasafvoer. Vervolgens de gas- en watertoevoer worden afgesloten zodat de huidige cv-ketel kan worden losgekoppeld. De cv-ketel wordt op de nieuwe plek gemonteerd, en de oude leidingen moeten worden afgekoppeld en verwijderd worden.

Meer informatie over het verplaatsen van een cv-ketel

Wilt u meer weten over de kosten van het verplaatsen van uw cv-ketel of over de mogelijkheden in uw woning? Neem dan contact op met een van onze InstalCenter-vestigingen. Zij helpen u graag en deskundig aan meer informatie!