Koelen met een warmtepomp

  • Aram van Jaarsveld
  • 17 mei 2024
  • 5 minuten

Een warmtepomp verwarmt niet alleen uw huis, maar kan – in de meeste gevallen – uw huis ook een paar graden koelen. Het gebruik van een warmtepomp is een innovatieve én duurzame oplossing. Het koelen van een warmtepomp kunt u niet vergelijken met het koelen van een airco. Hoe het wél werkt, leggen we graag aan u uit.  

Duurzaam koelen met een warmtepomp

Het verminderen van de ecologische voetafdruk is een taak die we allemaal delen. Verwarmingssystemen spelen een grote rol in het energieverbruik van huishoudens. Een effectieve manier om het energieverbruik te verminderen is door traditionele cv-ketels te vervangen door bijvoorbeeld warmtepompen. Om duurzaam te kunnen koelen gebruikt u een warmtepomp én vloerverwarmingssysteem.  

Alpha Innotec warmtepomp

Alpha Innotec warmtepomp

Een opvallende speler binnen de wereld van warmtepompen is Alpha Innotec, met hun All-Electric warmtepomp. Deze innovatieve warmtepomp fungeert als een directe vervanger van de traditionele cv-ketel, zonder dat hiervoor een grootschalige verbouwing nodig is.  

De energie uit de buitenlucht dient als basisenergie voor de warmtepomp en wordt overgedragen aan het interne systeem. Deze geavanceerde warmtepomp regelt niet alleen verwarming, maar kan ook de temperatuur in de ruimte verlagen, waardoor het een veelzijdige keuze is. Door gebruik te maken van buitenlucht als warmtebron, biedt de warmtepomp een duurzame oplossing die niet alleen de energierekening vermindert, maar ook de CO2-uitstoot aanzienlijk verlaagt.  

Uponor vloerverwarming

Een ander belangrijk component van een efficiënt (verwarmings)systeem is de distributie van warmte in uw woning. Vloerverwarming, zoals die van Uponor, is een ideale keuze om uw leefruimtes gelijkmatig te verwarmen. Wat vloerverwarming aantrekkelijk maakt, is dat het niet alleen geschikt is voor nieuwbouwprojecten, maar ook perfect toe te passen is in renovatieprojecten.  

Uponor vloerwarming

Uponor's vloerverwarmingssystemen zorgen voor een aangename en constante (warmte)verspreiding. Door het hele huis wordt een comfortabel binnenklimaat gecreëerd, waarbij er geen radiatoren nodig zijn die het design van uw interieur kunnen verstoren. Bovendien is een vloerverwarmingssysteem energiezuinig, aangezien het werkt op lagere temperaturen dan traditionele radiatoren.  

Kan men altijd koelen met een warmtepomp?

Niet iedere warmtepomp is direct geschikt om te koelen. Het is van groot belang dat uw installatie aan een aantal voorwaarden voldoet. Het belangrijkste is dat uw woning voorzien is van vloerverwarming of een ander lage temperatuur afgiftesysteem. Hierbij kunt u denken aan wandverwarming of convectoren.

Hoe werkt koelen met een warmtepomp?   

Het koelen met een warmtepomp werkt eigenlijk relatief eenvoudig. Het verwerkingsprincipe van de warmtepomp wordt omgedraaid. Het vloerverwarmingssysteem wordt een koelelement doordat er 18°C koud water door het leidingsysteem wordt gepompt. Hierdoor wordt de koeling gelijkmatig verdeeld over de woning en heeft u geen last van koude luchtstromen.  

Hoeveel graden kan een warmtepomp het huis afkoelen? 

Door het koude water dat door de leidingen stroomt, kan de warmtepomp uw woning gelijktijdig afkoelen. Hiermee kan de temperatuur met ongeveer 3 graden dalen.  

De perfecte combinatie

Het combineren van de Alpha Innotec All-Electric warmtepomp met vloerverwarming van Uponor resulteert in een duurzaam en efficiënt (verwarmings)systeem voor uw woning. Deze combinatie biedt niet alleen een milieuvriendelijke oplossing, maar levert ook aanzienlijke besparingen op in termen van energiekosten op lange termijn.  

Geluid warmtepomp

Nieuwsgierig naar hoeveel geluid een warmtepomp maakt? Wij leggen het u graag uit!

Kosten hybride warmtepomp

In deze video legt Peter van Galen -eigenaar van InstalCenter van Galen- uit wat een hybride warmtepomp ongeveer kost.

Werking hybride warmtepomp

Hoe werkt een hybride warmtepomp nou eigenlijk? U leest er hier alles over.

Een offerte aanvragen

Goed nieuws! U heeft een keuze gemaakt en wil een offerte van ons ontvangen. Wij helpen u natuurlijk graag.

Hoe weet ik of mijn woning geschikt is voor een hybride warmtepomp?

Wilt u weten of uw woning geschikt is voor een hybride warmtepomp? Neem dan contact op met een InstalCenter-vestiging bij u in de buurt. Of vraag vrijblijven een offerte aan. Wij komen graag langs om de mogelijkheden te bespreken.


Vraag vrijblijvend een offerte aan

Uw gegevens