Radiatoren ontluchten in 15 simpele stappen

  • Thomas Toonen
  • 10 feb 2020
  • 30 minuten

Borrelende of tikkende radiatoren zijn meestal een teken dat er lucht in de radiator zit. Lucht zorgt ervoor dat uw radiatoren niet meer goed opwarmen. U kunt dit eenvoudig verhelpen door uw radiatoren te ontluchten.  Hoe? Dat leest u op deze pagina.

Benodigdheden:

  • Een ontluchtingssleuteltje.
  • Een oude (hand)doek, bij voorkeur eentje die goed vocht absorberend is.
  • Een emmer om water op te vangen.
  • Optioneel: Oude kranten om uw vloer en muur te beschermen tegen het bruine/zwarte water dat uit de radiatoren kan ontsnappen

Tip van de installateur:

"Werk tijdens het ontluchten van de radiatoren van onder naar boven. Begin met de radiator op het laagste punt. Zo verzamelt de overgebleven lucht die nog in de leidingen achter kan blijven zich op het hoogste punt, waar u de laatste radiator ontlucht."

RO stap 1

Stap 1

Draai de radiatorkranen en -thermostaten open bij elke radiator van het verwarmingssysteem.

RO stap 2

Stap 2

Zet de kamerthermostaat nu zo hoog mogelijk. Hierdoor slaat de cv-installatie aan en wordt de lucht verzameld bij de ontluchtingsventielen.

RO stap 3

Stap 3

Laat de cv-installatie ongeveer 10 minuten draaien. Bij grotere woningen ongeveer 15 minuten. Grotere woningen hebben een grotere installatie met meer meters buizen, waar meer lucht in kan zitten.

RO Stap 4

Stap 4

Zet de kamerthermostaat nu zo laag mogelijk. Hierdoor gaat de cv-installatie uit en alle lucht is verzameld bij de ontluchtingsventielen van de radiator.

RO Stap 5

Stap 5

Geef de radiatoren even de tijd om af te koelen zodat er geen heet water meer uit kan komen als u ze gaat ontluchten. Zo voorkomt u het risico op verbranden.

RO Stap 6

Stap 6

Zorg ervoor dat de cv-ketel helemaal uitgeschakeld is. U kunt dit doen door de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact te halen.

RO stap 7

Stap 7

Draai nu alle radiatorkranen en -thermostaten bij elke radiator van het verwarmingssysteem weer dicht.

RO Stap 8

Stap 8

Plaats een emmer onder het ontluchtingsventiel van de radiator. U kunt eventueel ook de oude kranten op de rond leggen of bij de muur houden om vlekken op uw vloer of muren te voorkomen.

RO Stap 9

Stap 9

Houd de oude doek bij het ontluchtingsventiel van de radiator.

RO stap 10

Stap 10

Steek nu het sleuteltje in het ventiel.

RO stap 11

Stap 11

Draai het ventiel voorzichtig open met behulp van het sleuteltje.

RO stap 12

Stap 12

Wacht tot er water uit de radiator komt, en draai het ventiel daarna meteen weer dicht. Vaak is het water bruin of zwart van kleur. Geen zorgen, dit is volkomen normaal.

Let op! Soms is het water nog warm/heet als de radiator niet goed is afgekoeld.

RO stap 13

Stap 13

Als alle radiatoren ontlucht zijn kunt u alle radiatorkranen en -thermostaten weer opendraaien.

RO stap 14

Stap 14

Steek de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact. Wacht tot deze helemaal opgestart is, zodat u de waterdruk kunt aflezen.

Als u een cv-ketel heeft met een analoge drukmeter, dan is het vaak ook mogelijk om de waterdruk af te lezen zonder de stekker in het stopcontact te steken.

RO Stap 15

Stap 15

Na het ontluchten van uw radiatoren is het belangrijk dat u de waterdruk van de cv-ketel controleert. De druk dient tussen de 1,5 en 2,0 bar te zitten.*

Zit de druk onder de 1,5 bar? Bekijk hier hoe u gemakkelijk in 5 stappen zelf uw cv-installatie kunt bijvullen.

*Kijk in de handleiding van uw cv-ketel wat de meest optimale druk is voor uw toestel.

Zit de druk van uw cv-ketel tussen de 1,5 en 2,0 bar?

Het is u gelukt! U hoeft niets meer te doen en u kunt de thermostaat weer op een aangename temperatuur zetten. Geniet van uw heerlijk warme woning.

Probleem nog niet verholpen?

Hoort u uw radiatoren nog steeds tikken? Of worden de radiatoren nog steeds niet goed warm? Dan is het raadzaam om een afspraak te maken. Zoek uw dichtstbijzijnde InstalCenter vestiging en maak een afspraak met uw installateur.