Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  • Aram van Jaarsveld
  • 13 sep 2019
  • 6 minuten

Zonnepanelen; inmiddels liggen er al zo’n 21 miljoen op de Nederlandse daken. En dit aantal gaat alleen maar verder toenemen in de komende jaren. Niet zo gek ook. Met zonnepanelen kunt u namelijk gratis zonne-energie opwekken voor het produceren van elektriciteit. Bent u van plan zonnepanelen te kopen? Lees dan even de veelgestelde vragen over zonnepanelen.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De geschiktheid van uw dak is o.a. afhankelijk van de ligging, de schaduwwerking en de hellingshoek. Ligt uw dak bijvoorbeeld (deels) in de schaduw dan wekt het systeem minder stroom op. Over het algemeen liggen zonnepanelen serieel geschakeld. Dit houdt in dat ze onderling met elkaar verbonden zijn en als één paneel in de schaduw ligt, dit invloed heeft op de rest van de panelen en dus op de opbrengst. Mocht dit het geval zijn, dan kan er ook worden gekeken of het mogelijk is om de panelen parallel te schakelen. Bij deze manier van schakelen zorgt elk paneel voor zijn eigen opbrengst en kunt u ook panelen plaatsen indien uw dak deel in de schaduw ligt. Meer weten over serie of parallel geschakelde systemen? Klik hier >

Wilt u weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen?

Neem contact op met een InstalCenter vestiging bij u in de buurt

Wat levert het mij op?

De kWh opbrengst van zonnepanelen is erg afhankelijk van o.a. schaduwwerking. Kiest u voor een zonnestroomsysteem van Autarco dan wordt deze, als enige in Nederland, geleverd met een kWh-garantie. Dit is een garantie op de energieprestatie gemeten in kilowatturen. Als het systeem minder produceert dan gegarandeerd, krijgt u uw geld terug tegen een vaste compensatie per gemiste kWh. Het is echt zo simpel. De kWh-garantie is verzekerd door Lloyd's of London, 's werelds grootste verzekeraar.

Wat levert het mij op?

Wat kosten zonnepanelen en zijn er nog subsidies mogelijk?

De prijs van zonnepanelen is in de afgelopen jaren enorm gedaald. Voor een systeem van 12 panelen met een totaal vermogen van 3.600 Wattpiek (Wp), betaalt u gemiddeld € 4.700,- inclusief BTW, omvormer en installatie. Let wel, de kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van uw energieverbruik. In 2019 kunt u helaas geen subsidie meer aanvragen voor zonnepanelen. Wel kunt u via de Belastingdienst de BTW op aanschaf en installatie terugvragen. Bij een investering van € 4.700,- levert dit u al gauw € 800,- op.

Kan ik zonnepanelen zelf installeren?

De prijs van zonnepanelen is in de afgelopen jaren enorm gedaald. Voor een systeem van 12 panelen met een totaal vermogen van 3.600 Wattpiek (Wp), betaalt u gemiddeld € 4.700,- inclusief BTW, omvormer en installatie. Let wel, de kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van uw energieverbruik. In 2019 kunt u helaas geen subsidie meer aanvragen voor zonnepanelen. Wel kunt u via de Belastingdienst de BTW op aanschaf en installatie terugvragen. Bij een investering van € 4.700,- levert dit u al gauw € 800,- op.

Kan ik teveel opgewekte energie nog terugleveren?

U kunt de teveel opgewekte stroom nog terugleveren. Op uw jaarrekening wordt dan de opgewekte stroom van uw zonnepanelen verrekent met uw verbruikte stroom tegen hetzelfde tarief. Dit noemen we salderen. Bijvoorbeeld: uw zonnepanelen leveren in één jaar 1.500 kWh op. In datzelfde jaar verbruikt u 3.500 kWh. U krijgt dan een jaarrekening voor 2000 kWh (3.500 – 1.500). Deze salderingsregeling blijft tot 2023 bestaan, daarna wordt deze in stappen afgebouwd.

Wat is het vermogen en het rendement van zonnepanelen?

Dit verschilt per leverancier en per soort paneel. Itho Daalderop heeft bijvoorbeeld een dubbelglas zonnepaneel in het assortiment van 300 Wattpiek. Itho Daalderop heeft bijvoorbeeld een glas-glas (dubbelglas) zonnepaneel in het assortiment van 300 Wp (Wattpiek). Het voordeel van dubbelglas is dat het zonnepaneel langzamer degradeert dan panelen die alleen aan de bovenzijde voorzien zijn van glas. Het paneel levert hierdoor na 30 jaar nog steeds minimaal 8o% van het vermogen. Hierdoor zijn er minder panelen nodig om ook over een langere periode de gewenste hoeveelheid energie te leveren. Dit is met name bij nul- op-de-meterwoningen cruciaal omdat deze niet alleen nu, maar ook in de toekomst nul-op-de-meter moeten blijven.

Wat is het vermogen en het rendement van zonnepanelen?

Wat kan ik, naast terugleveren, doen met teveel opgewekte stroom?

Op dit moment kunt u teveel opgewekte energie nog terugleveren aan het energienet, hiervoor krijgt u dan een vergoeding van de energiemaatschappij. Het is ook mogelijk om teveel opgewekte energie thuis op te slaan in bijvoorbeeld een batterij (accu). Deze opgeslagen energie kunt u vervolgens weer gebruiken op momenten dat de energiebehoefte groter is. Vroeg in de ochtend bijvoorbeeld, maar ook als iedereen 's avonds thuiskomt en na zonsondergang. Zo haalt u het optimale uit de zon.

Wat kan ik, naast terugleveren, doen met teveel opgewekte stroom?

Wat doe ik met de opgeslagen energie in bijvoorbeeld een batterij?

In uw slaapkamer of badkamer kunt u bijvoorbeeld elektrische radiatoren plaatsen, die met behulp van de opgeslagen zonne-energie van stroom worden voorzien. Een groot voordeel van elektrische radiatoren is dat deze erg makkelijk te installeren zijn, waar een stopcontact is kunt u de radiator plaatsen. Tevens bespaart u hiermee gas en dit ziet u terug op uw energierekening. Instamat heeft een uitgebreide collectie elektrische (badkamer)radiatoren die er niet alleen mooi uitzien maar ook nog eens voldoen aan de nieuwste wetgevingen (Ecodesign LOT 20).

Wat is de toekomst van zonnepanelen

Zonnepanelen winnen nog steeds aan populariteit en dat is niet zo gek. De opgewekte energie is schoon en u bespaart ermee op uw energierekening. Door de komst van allerlei nieuwe producten, zoals de elektrische warmtepomp, zal het aandeel zonnepanelen op de Nederlandse daken nog verder groeien. Door deze warmtepomp te combineren met zonnepanelen kunt u uw woning duurzaam verwarmen met zelf opgewekte energie. Daarnaast zien we ook veel nieuwe ontwikkelingen in opslagmogelijkheden voor zonne-energie, zoals energie opslaan in een accu, maar ook opslag in boiler zien we steeds meer. De ontwikkelingen omtrent zonnepanelen staat niet stil, en de toekomst van zonnepanelen ziet er vooralsnog goed uit.

Is het mogelijk om zonnepanelen te leasen of te huren bij jullie?

Op dit moment is dit helaas nog niet mogelijk.

Is het mogelijk om zonnepanelen op het dak te plaatsen?

Dat kan zeker. Het voordeel is dat de panelen in een ideale hellingshoek en richting geplaatst kunnen worden, mits de omstandigheden dit toelaten. Bij plaatsing op een plat dak worden de panelen in speciale consoles geplaatst die worden verzwaard met grind, zand of stenen zodat ook bij zware windstoten de panelen blijven liggen

Zonnepanelen op het dak plaatsen

Hoe zit het met onderhoud van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn vrijwel onderhoudsarm. Wel wordt aangeraden om de zonnepanelen eenmaal per jaar te reinigen. Ondanks dat er de panelen vuilafstotend zijn, kan het altijd zijn dat er vuil op blijft zitten. Voor het hoogste rendement raden wij u dan ook aan om de panelen één keer per jaar schoon te maken.

Wat is de afmeting van een zonnepaneel?

Zonnepanelen zijn er in verschillende afmetingen. De meest gebruikte afmeting bedraagt 1,65x1 meter. Deze panelen hebben een vermogen van tussen de 245 en 285 Wp. Heeft u panelen met meer vermogen (circa 300 Wp) dan zijn deze over het algemeen ook groter (2x1 meter).

Is het nodig om zonnepanelen te verzekeren

Indien de zonnepanelen op uw eigen woning liggen, vallen deze onder de opstalverzekering van uw woning. Bent u niet de eigenaar van de woning, omdat u deze bijvoorbeeld huurt, dan zijn de panelen hoogstwaarschijnlijk niet gedekt en moet u deze extra meeverzekeren.

Zonnepanelen en brandgevaar. Hoe zit dat?

Zonnepanelen vatten niet zomaar vlam en het gelukkig komt het dan ook niet vaak voor. Om brand te voorkomen is het erg belangrijk om het systeem aan te laten sluiten door een ervaren installateur. Neem daarom contact op met één van onze vestigingen.

Brandgevaar zonnepanelen

Meer weten over zonnepanelen?

Wilt u nog meer weten over zonnepanelen? Maak dan vrijblijvend een afspraak met uw dichtstbijzijnde installateur.