Verschillende soorten airco systemen in huis

  • Sarah de Kiviet
  • 31 mrt 2021
  • 5 minuten

Wanneer u opzoek gaat naar een geschikt airco systeem voor uw woning, dan is het goed om te weten welke soorten airco’s er zijn en wat de voor- en/of nadelen hiervan zijn. Want welke airco er voor u geschikt is, is volledig afhankelijk van uw comfortwensen en de grootte van uw woning. 

Welke airco-systemen zijn er?

De meest voorkomende airco’s die bij particuliere woningen geïnstalleerd worden kan men eigenlijk onderverdelen in 3 soorten:

- Airco split unit (split airco)
- Airco met multisplit systeem
- Mobiele airco (airco met slang).

Advies op maat

Wilt u advies over welke airconditioning geschikt is voor uw woning? Neem dan contact op met een InstalCenter-vestiging bij u in de buurt.

Vind installateur
Wat is een split airco?

Wat is een split airco?

Een split unit airco is een vaste airconditioning die vast geïnstalleerd wordt naast het huis. Een split-airconditioning werkt met een buitenunit en één binnenunit. Hiermee kunt u dus ook één ruimte in huis koelen. Dit noemt men ook wel een single split airconditioning. Veel mensen kiezen daarbij voor het koelen van de woonkamer óf slaapkamer. Zo kunt u overdag koel zitten of juist ’s avonds in een afgekoelde kamer slapen.

Voordeel van een split aircosysteem

Bij het plaatsen van een airconditioning met splitunit heeft u in de ruimte waar de binnenunit hangt maar weinig last van eventuele geluidshinder. Dit komt omdat de buitenunit het meeste werk doet. Daarbij is een split airconditioing altijd precies aangepast op de ruimte waar hij hangt. Er zijn meerdere soorten binnenunits waaruit gekozen kan worden (bijv. plafondairco, wandairco of vloerairco). Hierdoor weet u zeker dat er voldoende capaciteit is om de volledige ruimte te koelen.

Nadeel van een split airconditioning

Het nadeel van een split airco is dat er maar 1 ruimte tegelijk mee gekoeld kan worden. Daarbij moet er dus altijd een buitenunit geïnstalleerd worden wat enige ruimte vereist. Bij installatie van de buitenuit moet er rekening worden gehouden met de nieuwste geluidseisen uit het bouwbesluit wat inhoudt dat de buitenunit dus niet overal geplaatst kan worden.

Wat is een airconditioning met multi split systeem?

Wat is een airconditioning met multi split systeem?

Een airco met multi split systeem werkt in de basis hetzelfde als een split airconditioning. Echter zijn er bij een multi split airco meerdere kamers die gekoeld kunnen worden. Dat houdt in dat er dus meerdere binnenunits aangesloten kunnen worden op één buitenunit. Zo kunt u dus ervoor kiezen om de woonkamer, slaapkamer én werkkamer tegelijk te koelen.

Voordeel van een multisplit airco systeem

Het grote voordeel van een multi split airconditioning systeem is dat er meerdere kamers in huis tegelijk gekoeld kunnen worden door meerdere binnen units. Daarbij is deze airconditioning precies ingesteld op het formaat van de ruimte waardoor de gehele kamer echt goed kan afkoelen. Ook kunt u een multi split airconditioning systeem aansluiten met verschillende soorten binnenunits. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een plafondairco, wandairco of een vloerairco.

Nadeel van een multi split airconditioning

Doordat deze airconditioning wat ingewikkelder is om te laten installeren dan een ander airconditioning systeem zullen de kosten ook hoger zijn dan bij bijvoorbeeld een split aircosysteem met maar één binnenunit. Daarbij heeft u bij deze vorm van airconditioning genoeg buitenruimte nodig om de unit te plaatsen. Bij het plaatsen van de buitenunit dient tevens rekening te worden gehouden met de geluidsnormen uit het nieuwe bouwbesluit.

Wat is een mobiele airco?

Wat is een mobiele airco?

Een mobiele airco, ook wel een airco met slang genoemd, is een airco die u overal in huis neer kunt zetten. Zoals de naam als zegt -mobiele airco- kunt u dit apparaat dus eenvoudig verplaatsen in huis. Deze unit heeft een plug en play-systeem wat inhoudt dat u doormiddel van een stekker de airconditioning aan kunt zetten en de gewenste temperatuur op het apparaat kunt instellen.

Airconditioning met slang naar buiten

Waar u wel rekening mee moet houden bij het neerzetten van een mobiele airconditioning, is dat er altijd een slang naar buiten moet worden gelegd. Hierdoor moet er dus een raampje of deur openstaan om deze airco aan te zetten. Vanuit de slang wordt de warme lucht namelijk weer naar buiten gevoerd. Door het openzetten van een raampje of deur stroomt er ook weer warme lucht naar binnen. Hierdoor is dit niet de meest zuinige manier om uw huis te koelen.  Mocht u hem een vaste plek in huis geven, dan zou u ook een vaste muurdoorvoer kunnen maken.

Voordeel van een mobiel aircosysteem

Het voordeel van een mobiel aircosysteem is de mobiliteit. U kunt hem dus in elk gewenst verblijf zetten. Overdag in de woonkamer en wanneer u naar bed gaat verplaatst u hem mee naar de slaapkamer.

Nadeel van mobiele airconditioning

Het nadeel van mobiele airco's is dat er altijd rekening moet worden gehouden met de slang. Hierbij kunt u denken aan een raampje dat open moet staan voor de afvoer van de warme lucht. Daarbij is de capaciteit van een mobiele airconditioning vaak kleiner dan van een vaste airco. Ook is het geluidsniveau in verhouding tot een split systeem een stuk hoger.

Wilt u een offerte op maat voor het laten installeren van een airconditioning? Of wilt u direct een airco kopen? Vul dan nu ons offerte formulier in.

Uw gegevens