Boilers

Boilers

U wilt graag snel warm water in de badkamer of in uw keuken? Maar u heeft geen combi-ketel? Of uw cv-ketel bevindt zich te ver van het waterpunt? Dan is een (elektrische) boiler wellicht een goede optie. In een thermisch geïsoleerd vat wordt dan namelijk het water op een constante temperatuur gehouden.

Verschillende typen

Boilers zijn er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er bijvoorbeeld elektrische keukenboilers voor kleine hoeveelheden water, maar zijn er ook zonneboilers waarmee u honderden liters water op voorraad heeft.

De meeste gebruikte boiler is toch wel de elektrische keukenboiler, waarbij een elektrisch verwarmingselement het water verwarmt. De thermostaat in deze boiler meet doorlopend hoe warm het water is. Zodra het water onder de vooringestelde temperatuur komt, wordt het verwarmingselement geactiveerd, zodat het water op de gevraagde temperatuur blijft.

Er zijn ook grotere voorraadboilers. Deze zijn ideaal voor bijvoorbeeld uw badkamer. Heeft u uw badkamer laten verbouwen en u wilt graag extra warm water. Maar uw huidige ketel is nog niet aan vervanging toe. Dan is in deze situatie een voorraadboiler de ideale oplossing! Er zijn elektroboilers en indirect gestookte boilers. Welke het beste past in uw situatie is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de aanwezigheid van een cv-ketel en het aantal tappunten waar u warm water nodig heeft. Vraag hiervoor advies aan één van onze adviseurs.

Een gasgestookte boiler wordt tegenwoordig niet vaak meer gebruikt. Door de kans op productie van koolmonoxide (CO) bij onvolledige verbranding van gas is het eigenlijk een verouderde uitvoering. Heeft u deze nog? Dan raden wij aan om deze te vervangen voor een elektrische boiler. Hierbij loopt u geen risico op een koolmonoxidevergiftiging.

Wilt u graag (veel) warm water in de badkamer, dan is een zonneboiler een betere oplossing. Het warme water wordt dan in de boiler op temperatuur gehouden door middel van zonnewarmte. Kijk daarvoor hier op onze pagina over zonneboilers

Inhoud

De inhoud van het voorraadvat van de boiler is variabel. Zo zal een keukenboiler een kleinere inhoud hebben dan een badkamerboiler. Ze variëren van 5 tot 200 liter. Ook zijn er tegenwoordig boilers die kokend water kunnen leveren. De keuze voor de meest geschikte boiler is dan ook afhankelijk van uw specifieke situatie en wensen.