CO-certificering

CO-certificering verplicht


Per 1 april 2023 moeten alle installatiebedrijven die nog met gasketels -en andere gasverbrandingsinstallatie- willen werken CO-gecertificeerd zijn. Het is niet meer toegestaan werkzaamheden uit te voeren zonder certificaat. Alle monteurs dienen dan te beschikken over een Bewijs van Vakmanschap CO. Dit noemt men ook wel, de Gasketelwet.
 

Wat betekent de CO-certificering voor mij?

Voor u als eindgebruiker heeft dat ook consequenties. De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat er minder ongelukken gebeuren met koolmonoxide. Verstandig, want uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de ongevallen met koolmonoxide wordt veroorzaakt door onjuist handelen van de installateur.

Gaan de kosten omhoog door de CO-certificering?

Ja. Het onderhoud en de reparaties aan uw cv-ketel zullen meer gaan kosten. Naast dat elke monteur een extra opleiding moet gaan doen om het certificaat te halen, moet uw cv-ketel na iedere reparatie (of onderhoud) opnieuw aangemeld worden als veilig. Hier zitten ook kosten aan verbonden. Als uw cv-ketel niet op de juiste manier geregistreerd staat kan dit gevolgen hebben voor uw verzekering én riskeert u een boete bij controle.

Is onderhoud aan de cv-ketel verplicht?

Nee, in principe is onderhoud aan uw cv-ketel is niet verplicht. Echter zitten er wel wat haken en ogen aan. Een slecht onderhouden cv-ketel kan uw verzekering negatief beïnvloeden wanneer er wat mee gebeurt. Daarbij is het vanaf 1 april 2023 wel verplicht om -wanneer u onderhoud uit laat voeren- dit door CO-gecertificeerd bedrijf te laten doen. Bedrijven zonder een geldig certificaat mogen dan geen werkzaamheden meer aan gastverbrandingsinstallaties uitvoeren. Ze zijn in overtreding wanneer ze dat wel doen. 

Alle InstalCenter-installateurs zijn CO-gecertificeerd en werken veilig en vakkundig aan uw installatie.

Onderhoudscontract

Neem contact op met een InstalCenter-vestiging bij u in de buurt, of sluit direct een onderhoudscontract af. Zo weet u zeker dat u er warm én veilig bij zit.

✓ Al onze ondernemers zijn CO-gecertificeerd.