Watergedragen of elektrische vloerverwarming?

Watergedragen of elektrische vloerverwarming?

U kunt kiezen voor een vloerverwarmingsinstallatie die werkt met warm water op met elektriciteit. Een watergedragen installatie is doorgaans duurder, maar het verbruik is zuiniger. Elektrische vloerverwarming is doorgaans goedkoper in aanschaf, en kan met zonnepanelen ook nog eens bijzonder voordelig uitvallen voor uw portemonnee.

Watergedragen vloerverwarming

Bij dit type vloerverwarming stroomt er water van maximaal 55 graden door de leidingen, waar dat bij traditionele verwarming tussen de 70 en 90 graden is. Vloerverwarming wordt door middel van een speciale verdeler aangesloten op het bestaande cv-systeem. De verdeler stuurt cv-water door een lange kunststof leiding, een soort slang die onder of in de vloer is gemonteerd. De vloer zelf doet dan dienst als radiator. De warmtespreiding is niet alleen beter, maar door de relatief lage vloertemperatuur stookt u ook zuiniger. Bij conventionele verwarming wordt de thermostaat al snel op 21°C gezet; bij vloerverwarming vinden de meeste mensen 19°C al behaaglijk. Vloerverwarming, die aangesloten is op uw cv-installatie, kan op verschillende manieren verwerkt worden, namelijk:

Infrezen in dekvloer

Hierbij wordt de verwarmingsbuizen in gleuven gelegd, die in de bestaande dekvloer gefreesd zijn. Daarna wordt de vloer weer vlak afgewerkt.

Knopen op matten

De verwarmingsbuizen wordt hierbij vastgemaakt aan draadstaalmatten. Daaroverheen wordt vervolgens 5 tot 7 cm beton gestort. Dit is voornamelijk geschikt bij nieuwbouw.

Lage noppenplaten

De verwarmingsbuis kan ook tussen een kunststof noppenprofiel worden verwerkt. De afwerkvloer bedraagt vaak een centimeter. Geschikt bij een houten ondervloer en in situaties waar maar weinig ‘opbouwhoogte’ mogelijk is.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming wordt geleverd op zeer dunne matten waarop de verwarmingsdraden gemonteerd zijn. Daardoor is elektrische vloerverwarming goed toepasbaar bij renovatie. U kunt de vloerverwarmingsmatten gewoon op de dekvloer monteren. Door de dunne matten komt de vloer slechts een centimeter hoger te liggen.

Doordat de elektrische vloerverwarming perfect te combineren is met zonnepanelen, stappen steeds mensen over naar deze comfortabele manaier van verwarmen. Met behulp van een goede klokthermostaat is de vloerverwarming in het gebruik goed te regelen. Deze vorm van vloerverwarming werd tot voor kort vooral gebruikt in badkamers. Maar door de stijgende gasprijzen en de enorme groei van huizen met zonnepanelen, worden ook steeds meer woonkamers voorzien van elektrische vloerverwarming. Doordat er alleen een elektrische aansluiting nodig is, zijn grote verbouwingswerkzaamheden bij elektrische vloerverwarming niet nodig.