Soorten zonneboilers

Welke soorten zonneboilers zijn er?

Zonneboilers kunnen worden onderverdeeld in twee types en drie soorten. Welk type zonneboiler u kiest, is afhankelijkheid van de hoeveelheid warm water waaraan u behoefte heeft en de plaats die u ter beschikking heeft voor het voorraadvat.

Leegloop- en drukgevuld systeem

Er zijn twee verschillende types zonneboilers: een leegloop- en een drukgevuld systeem. Het hoofdkenmerk van een leegloopsysteem is dat het water terugloopt in een leegloopvat zodra de inhoud van het voorraadvat op temperatuur is. Een voordeel van een leegloop systeem is dat het onderhoudsarm is. Een nadeel is dat de zonnecollector altijd boven het terugloopvat geplaatst moet worden.
Bij het drukgevulde systeem wordt er een glycolmengsel rondgepompt, wat er voor zorgt dat het water niet bevriest. Het grote voordeel van dit systeem is dat u meer vrijheid heeft in het plaatsen van de collector, omdat deze niet hoeft leeg te lopen. Een nadeel is echter dat er meer onderhoud nodig is, doordat er altijd voldoende glycol aanwezig moet zijn.

Standaard boiler

Een systeem met een collectoroppervlakte van 2,5 à 3,5 vierkante meter in combinatie met een cv-ketel voor de na-verwarming. Het losse voorraadvat kent een volume van 80 à 150 liter en kan staand, hangend of liggend gemonteerd worden. Plaatst u het vat hoger dan de collector, dan heeft u geen pomp nodig omdat het warme water automatisch naar het vat vloeit.

CV zonneboilers

Het losse voorraadvat van de cv-zonneboilers bevat een extra warmtewisselaar die u aansluit op de cv-ketel en kent een volume van 100 tot 240 liter. Het grote verschil met een standaard zonneboiler is dat bij een cv-zonneboiler de leiding van de cv-ketel ook via een warmtewisselaar systeem opgewarmd wordt. De zonneboiler dient dus als een soort voorverwarming ten behoeve van de cv-ketel. Een vergelijkbaar systeem vormt de elektrische zonneboiler, waarbij niet de cv maar een elektrisch verwarmingselement de inhoud van het voorraadvat bij verwarmt.

Zonneboiler combi

Met de zonneboilercombi kunt u zowel warm water als centrale verwarming verwarmen. Dat betekent dat de zonneboilercombi een 2-in-1-toestel is dat de cv-ketel en het warmwatertoestel combineert. Het losse voorraadvat bevat zo’n 250 liter water. De energiebesparing wordt vooral groter als je gebruikt maakt van wand- of vloerverwarming. Voor het beste resultaat ook nog een zogenaamd lage temperatuurverwarmingssystemen. Dit systeem is daarom vooral interessant als u ook een nieuwe cv-ketel nodig hebt of wellicht vloerverwarming overweegt.