Het onderhoud van een warmtepomp

Een warmtepomp is in principe onderhoudsarm, maar niet geheel onderhoudsvrij. Bijna al het onderhoud dat aan de warmtepomp verricht wordt is preventief. Er hoeven namelijk geen verschillende bewegende delen of branders vervangen te worden, het enige bewegende deel wat de warmtepomp heeft is een compressor. Als deze periodiek gecontroleerd wordt, of in sommige gevallen zelfs gemonitord vanaf een afstand, wordt de levensduur en energiezuinigheid van uw warmtepomp gewaarborgd, waardoor u er zeker van kunt zijn dat uw rendement ook optimaal zal zijn. Als u geen onderhoud laat uitvoeren zal de warmtepomp minder efficiënt gaan werken en zal uw rendement sterk teruglopen.

Alleen bij een hybride warmtepomp heeft u ook een cv-ketel nodig. De cv-ketel heeft wel onderhoud nodig. Het is dus sowieso goed om het volledige systeem periodiek te laten onderhouden. Dan checkt de monteur ook of de warmtepomp in combinatie met de cv-ketel zo efficiënt mogelijk werkt.

Een aantal punten waar een warmtepomp op gecontroleerd wordt tijdens een onderhoudsbeurt:

  • Een algemene controle van de functionaliteiten van het systeem.
  • De druk in het bodemsysteem wordt gemeten (alleen bij een brine/water warmtepomp).
  • De druk in het verwarmingssysteem wordt gemeten.
  • Het koelmiddel wordt gecontroleerd en indien nodig aangevuld en/of gezuiverd.
  • De overdrukventielen worden nagekeken en geïnspecteerd.
  • De parameter settings in de software worden gecontroleerd en indien nodig gewijzigd of geüpdatet.

Advies op maat

Heeft u een vraag of wilt een vrijblijvend advies van een ervaren installateur. Neem dan direct contact op met een InstalCenter vestiging.