Wat is een warmtepomp?

Simpelweg gezegd is een warmtepomp een koelkast, maar dan omgekeerd. Bij een koelkast wordt er binnenin warmte onttrokken en deze wordt aan de buitenkant via een rooster weer afgegeven. Een warmtepomp werkt in principe hetzelfde, alleen zorgt de warmtepomp ervoor dat uw woning wordt verwarmd, (of zelfs passief/actief gekoeld op de warmere dagen) door ergens anders de energie van te onttrekken.

Hoe kunnen we deze energie dan benutten?

De warmtepomp is een apparaat dat de energie verplaatst, in plaats van het te gebruiken op de plaats waar het beschikbaar is. Zo kan de energie, in dit geval de warmte, verplaatst worden uit de bodem, lucht of (oppervlakte)water om dit af te geven aan uw verwarmingssysteem.


Wat doet een warmtepomp?

Het principe van de warmtepomp is dus dat deze warmte onttrekt uit de omgeving buiten en deze warmte wordt dan verspreid in uw woning. Deze warmte kunnen we winnen uit de lucht, het water of de grond. Deze warmte heeft dan relatief gezien een late temperatuur, maar de warmtepomp gaat hier verandering in brengen. Als de temperatuur gestegen is in de warmtepomp doormiddel van compressie, zal deze het doorsturen naar uw woning via de vloerverwarming, de radiatoren of de luchtroosters. Zo kunt u een constantere temperatuur aanhouden in uw woning, waardoor u flink kunt besparen.

Wist u dat de warmtepomp maar voor ¼ van zijn werking gebruikt maakt van elektriciteit? Zo voorziet de natuur u dus eigenlijk voor ¾ van gratis energie! Bovenop dit voordeel is ook is de CO2-uitstoot nog eens aanzienlijk lager als u verwarmt met een warmtepomp.


Waarom een warmtepomp?

Dat u er een woning duurzaam en goedkoper mee kunt verwarmen weet u nu waarschijnlijk al, maar wist u dat u in de zomer uw woning ook kan afkoelen met een warmtepomp? Dit is mogelijk als u de vloerverwarming direct verbindt met de warmtebron. In dat geval beperkt u het energieverbruik aanzienlijk, omdat alleen de circulatiepomp haar werk hoeft te doen. Op deze manier spreken we dan van “passief koelen.” Zo kunt u uw woning ongeveer 3 tot 4 graden afkoelen en kunt u de warmte die u in de zomer opslaat weer hergebruiken. Zo kunt u in de winter ook nog eens extra zuinig verwarmen.

Een ander voordeel van de warmtepomp is dat u ook het sanitaire water kan verwarmen. U kunt het water verwarmen tot wel 60°C. Ook is er naast de mogelijkheid om uw sanitaire water te verwarmen bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om uw zwembad van een aangename temperatuur te voorzien.

Verder zijn warmtepompen zijn niet alleen geschikt voor woonhuizen, maar bijvoorbeeld ook voor kantoren of glastuinbouw. Informeer bij een van onze installateurs voor de mogelijkheden en een plan op maat.

Heeft u interesse in een warmtepomp?

Vraag offerte aan >

Advies op maat

Heeft u een vraag of wilt een vrijblijvend advies van een ervaren installateur. Neem dan direct contact op met een InstalCenter vestiging.