Welke warmtepomp past bij mij?

De keuze voor de juiste soort warmtepomp hangt af van enkele vragen, zoals:

  • Hoeveel wilt u investeren in de warmtepompinstallatie?
  • Wat wilt u doen met uw warmtepomp? Verwarmen, warm tapwater bereiden, koelen of een combinatie van deze functies?
  • Hoeveel warmtebehoefte, koelvraag en warmtapwaterbehoefte heeft uw woning?
  • Hoeveel ruimte kunt u binnen en buiten gebruiken voor het plaatsen van de warmtepomp?

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Een warmtepomp komt pas echt tot zijn recht bij LTV-systemen. LTV Staat voor laag temperatuur verwarming. Hiervoor zijn vloerverwarming of speciale lagetemperatuurradiatoren nodig, zodat de warmtepomp op zijn best presteert, waardoor u er het hoogste rendement uit haalt. Uw woning is geschikt voor een volledige elektrische warmtepomp als er (deels) vloerverwarming aanwezig is en/of als er lagetemperatuurradiatoren aanwezig zijn. Ook goede (na)isolatie is van groot belang. Als uw woning niet goed geïsoleerd is moet de warmtepomp namelijk veel meer werk leveren om het warmteverlies weer aan te vullen. Dit betekent dat er meer elektriciteit gebruikt wordt, waardoor het verwarmen met een warmtepomp veel minder duurzaam en ook nog eens veel duurder wordt.

Voor een hybride warmtepomp hoeft er niet in alle gevallen lagetemperatuurverwarming aanwezig te zijn in uw woning om te profiteren van de voordelen.

Kijk of uw woning geschikt is voor een lucht/water warmtepomp

Warmtepomp check

Geschikt

Uw woning is waarschijnlijk geschikt voor het plaatsen van een warmtepomp als u alle vragen met JA heeft kunnen beantwoorden.

Mogelijk niet geschikt

Heeft u één of meer vragen met NEE beantwoord, dan kunnen we uw woning nader beoordelen. Maak een afspraak bij uw dichtstbijzijnde InstalCenter vestiging!

Waar laat ik een warmtepomp?

Een warmtepomp is een groot apparaat en neemt ongeveer evenveel ruimte in beslag als een koelkast. Een warmtepomp is dus groter dan een cv-ketel en heeft vaak een binnen- en buitengedeelte. Als je kiest voor een warmtepomp is het nodig om ruimte te creëren in bijvoorbeeld de gangkast of op de plek van de huidige cv-ketel. Bij een warmtepomp met buitengedeelte moet ook ruimte vrijgemaakt worden in de tuin, op het balkon of op het dak. De buitenunit van een warmtepomp op buitenlucht maakt geluid. Je kunt overlast voorkomen door hem op een slimme plek neer te zetten en er een kast omheen te plaatsen.

Grote warmtepomp in hal
Grote warmtepomp onder trap
Hybride warmtepomp met cv-ketel

Kleine warmtepomp naast wasmachine
Warmtepomp buiten unit

Vraag offerte aan >


Advies op maat

Heeft u een vraag of wilt een vrijblijvend advies van een ervaren installateur. Neem dan direct contact op met een InstalCenter vestiging.