Energie opslaan middels een batterij of boiler

Energie opslaan

Zonnepanelen leveren energie bij daglicht, maar ook 's nachts heeft u stroom nodig voor bijvoorbeeld uw koelkast, wasmachine of televisie. Hoe kan u de energie die u overdag opwekt later gebruiken?

Opgewekte zonne-energie die u niet verbruikt, kunt u terugleveren aan het energienet. De stroom die u levert aan de energieleverancier wordt weggestreept tegen de stroom die u verbruikt, dit wordt salderen genoemd. Er is wel een grens ingesteld aan wat u mag terugleveren; salderingsgrens. De toekomst van deze regeling is echter onzeker en in het regeerakkoord Rutte III staat dat het kabinet in 2020 een opvolger voor deze regeling wil invoeren. Door onzekerheid rondom de toekomst van de salderingsregeling is het belangrijk dat we naar alternatieven kijken. Zonne-energie thuis opslaan, in bijvoorbeeld een batterij, in plaats van terugleveren aan het energienet is hiervoor een goede oplossing.


Energie opslaan in een batterij zodat u het later kunt gebruiken

Energie opslaan in een batterij

Zonne-energie die u opwekt wordt eerst gebruikt voor verbruik direct in huis. Wordt er meer energie opgewekt dan dat u verbruikt, dan wordt de thuisaccu opgeladen. ABB REACT is een omvormer en energieopslagsysteem ineen. Hiermee wordt de zonne-energie die overdag wordt opgewekt en die niet meteen wordt gebruikt, opgeslagen in een batterij. Deze energie kunt u vervolgens weer gebruiken op die momenten dat de energiebehoefte groter is. Vroeg in de ochtend bijvoorbeeld, maar ook als iedereen 's avonds thuiskomt en na zonsondergang. Zo haalt u het optimale uit de zon. Handig toch.


Energie opslaan in een batterij zodat u het later kunt gebruiken

Energie opslaan in een boiler

Er zijn echter meer mogelijkheden om de opgewekte energie van de zonnepanelen effici├źnter voor eigen gebruik in te zetten. Bijvoorbeeld voor het verwarmen tapwater, zonder tussenkomst van cv-ketel of warmtepomp, direct gekoppeld aan de zonnepanelen. Hiermee bespaart u geld en vermindert u de CO2-uitstoot door zonne-energie direct in te zetten voor het bereiden van warm tapwater voor eigen gebruik. Komfort Elwa is een plug-and-play-oplossing die zowel stand-alone als ge├»ntegreerd in het elektriciteits- en verwarmingsnetwerk kan werken, waardoor er voor iedere wens een oplossing is.


Bespaar door inzicht

Wilt u precies weten hoeveel energie u verbruikt en opwekt, dan is monitoring onmisbaar. Tegenwoordig kunnen allerlei apparaten, van warmtepompen en smartmeters tot aan zonnepanelen, gegevens aanleveren, waarmee u een betrouwbaar beeld krijgt van uw verbruik en opwekking. Met de Komfort NOMitor worden alle apparaten gekoppeld en de gegevens worden via een beveiligde online verbinding naar het centrale portaal gestuurd. Hier kunt u het energieverbruik exact aflezen, per dag, per uur, per jaar, per apparaat, inclusief een interactief dashboard. Optimale controle en overzicht voor de energiebewuste consument.

Ook Itho Daalderop heeft een slim systeem ontwikkeld om inzicht te krijgen in uw energieverbruik. De slimme thermostaat Spider van Itho Daalderop is voorzien van een uitgebreide energiemonitoring. Door het plaatsen van de Spider Powermodule PV kunnen ook de energie opwekking van de zonnepanelen gemeten worden. Ontdek hier de Itho Daalderop Spider.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over het opslaan van zonne-energie? Neem contact op met een vestiging bij u in de buurt.