Opbrengst en rendement van zonnepanelen

Fabels zonnepanelen

Er wordt veel gesproken over de opbrengst van zonnepanelen en het rendement dat ze leveren. Maar hoe zit het nou eigenlijk echt? De zin en onzin over zonnepanelen voor u op een rij: 

Broodje aap

Zonnepanelen zijn alleen geschikt voor zonnige landen. Een veelgehoorde, maar onzinnige opmerking. Natuurlijk, in Nederland schijnt de zon minder vaak dan in Spanje en zal een zonnepaneel minder opleveren dan aan de Middellandse Zee. Maar ook op een bewolkte dag heeft u opbrengst. Zonne-energie is immers overal mogelijk waar licht is. De zon levert in Nederland ieder jaar per vierkante meter 1.000 kWh aan energie. Daarnaast is stroom in Nederland duur. Op een gemiddeld huis kunt u al zonne-energie opwekken vanaf 13 cent per kWh, ofwel 45% goedkoper dan u nu aan het elektriciteitsbedrijf betaalt. De opbrengst voor van zonnepanelen is dus ook in Nederland wel degelijk interessant.

Dat zonne-energie veel subsidiegeld kost en nooit concurrerend kan worden, is ook een fabeltje. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren gehalveerd dankzij schaalgrootte. Consumenten kiezen steeds vaker voor goedkopere zonnestroom. Subsidies versnellen dit proces.

voordelen zonnepanelen

Nog meer vooroordelen

Zonnepanelen moeten exact op het zuiden gericht zijn. Ook dat is niet (helemaal) waar. Zonnepanelen wekken de meeste elektriciteit op als ze bij plaatsing 100% op het zuiden staan gericht. Maar op het westen of oosten gericht is nog altijd een rendement van 87% haalbaar. Om het resultaat te optimaliseren zal de inclinatie (hoe schuin de panelen liggen) moeten worden aangepast.

Voor het plaatsen van zonnepanelen is geen vergunning nodig, mits u niet in een monumentaal pand woont of uw pand onderdeel is van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Dat is het geval bij 99% van de bevolking. Een laatste vooroordeel gaat over de levensduur van zonnepanelen. Waar veel mensen denken aan acht jaar, garandeert een betrouwbare fabrikant als Nefit dat panelen van 10 tot 26 jaar nog altijd 80% opbrengst leveren.

Onze installateur vertelt u alles over het rendement van zonnepanelen op uw woning. Neem hier contact op met een vestiging bij u in de buurt