PV Panelen

PV Panelen (oftewel zonnepanelen); u ziet ze de laatste jaren steeds vaker op daken liggen. Bij nieuwbouw worden ze al bijna standaard geplaatst, maar ook op bestaande woningen ziet u deze zwarte of blauwe panelen steeds meer op daken verschijnen. Het is ook niet zo gek dat we deze panelen plaatsen; u bent hiermee milieubewust bezig, verbetert het energielabel van uw woning, maar het is ook nog goed voor uw portemonnee. Met bijvoorbeeld een Nefit zonnestroomsysteem wekt u zelf uw eigen energie op. Het rendement van deze panelen is ca. 5 tot 15%. Naast de panelen heeft u ook een zogenaamde omvormer nodig. Deze omvormer zorgt ervoor dat de zonne-energie wordt omgezet naar elektriciteit.

Stap 1 radiator ontluchten

PV-panelen aanschaffen

In bepaalde gevallen is een bouwvergunning een vereiste bij het plaatsen van PV-panelen. U kunt hiervoor bij VROM terecht. In het grootste deel van de gevallen is een vergunning niet nodig. Tevens dient men zich ervan bewust te zijn dat er gewoon obstakels als bomen voor de PV-panelen staan. U kunt geen subsidie meer krijgen op zonnepanelen, maar u krijgt nog wel de BTW terug op aanschaf en installatie.

Serie of parallel schakelen

Een pv-systeem kan serie of parallel geschakeld worden. Voor welke manier van schakelen er gekozen wordt, hangt af van een aantal factoren, zoals schaduwwerking. In onderstaande tabel ziet u wat de voor- en nadelen zijn van de twee verschillende manieren.

Serie geschakelde zonnepanelen

Bij serie geschakelde zonnepanelen zijn de panelen onderling met elkaar verbonden en zijn alleen het eerste en laatste paneel aangesloten op de omvormer. Totale opbrengst van deze serieel geschakelde panelen, zoals hiernaast afgebeeld, bedraagt 380 kWh (4 x 95kWh). Een nadeel van dit systeem is dat een defect, schaduw of vuil op één van de panelen alle panelen in de serie kan beïnvloeden. Het zwakste paneel bepaalt de totale opbrengst. Deze manier van schakelen wordt meestal gebruikt, voornamelijk omdat dit de goedkoopste manier is.


Parellel geschakelde zonnepanelen

Bij parallel geschakelde zonnepanelen zijn meerdere panelen aangesloten op één omvormer, waarbij elk paneel afzonderlijk met de omvormer is verbonden. Indien uw dak deels in de schaduw valt, wordt deze manier van schakelen vaak toegepast. Totale opbrengst van deze parallel geschakelde panelen, zoals hiernaast afgebeeld, bedraagt 395 kWh. Dit systeem is een duurdere oplossing dan een serie geschakeld systeem. Daarom wordt aangeraden om het alleen toe te passen wanneer het door de omstandigheden echt nodig is.


Parallel systeem en serie geschakeld systeem


Advies over PV panelen?

Maak direct een vrijblijvende afspraak voor extra informatie over PV panelen.


Tips PV panelen

  • De gehele PV-panelen constructie kan aardig wat wegen. Het is voor u van belang dat u rekening houdt met het gewicht en of uw dak dit wel kan dragen.
  • Let op de veiligheid van uw installatie. Veilig aansluiten en plaatsen is een klus voor de specialist.
  • Zorg ervoor dat u de PV-panelen 2 keer per jaar schoonmaakt. Zo houdt u het rendement optimaal.

.

PV-panelen: hoeveel brengt het op?

De opbrengst van de PV-panelen is van een aantal factoren afhankelijk. Zo is de hellingshoek bepalend, maar uiteraard ook het totale oppervlak van de zonnecellen. Zoninstraling (de hoeveelheid zonlicht die de PV-panelen bereikt) is ook een belangrijke factor. Zo houden bijvoorbeeld wolken een deel van het licht tegen, maar is ook schaduw nadelig voor de energie opbrengst.

Pakket voor kleine huishoudens

Schuin dak:
  • 6 panelen Csun polykristallijn
  • Zeversolar omvormer
  • Formaat paneel (hxbxd): 1640 x 996 x 35 mm
  • Opbrengst: 1300 Kwh
  • Optie met wifi
  • 10 jaar productgarantie op de panelen en 5 jaar op de omvormer
Pakket voor kleine huishoudens

Pakket voor gemiddelde huishoudens

Schuin dak:
  • 12 panelen Nefit Solarwatt panelen
  • Mastervolt omvormer met wifi monitoring
  • Formaat paneel (hxbxd): 1660 x 990 x 40 mm
  • Opbrengst: 2860 Kwh
  • Benodigd dakoppervlak 19,7 m2
  • 30 jaar product- en vermogensgarantie
Pakket voor gemiddelde huishoudens

Ook besparen met pv-panelen?

Vraag offerte aan >