Verschillende systemen

Welke verschillende ventilatiesystemen zijn er?

Ventilatiesystemen worden ingedeeld in A, B, C en D systemen. Een A-systeem is gewoonweg ventileren via een natuurlijk weg, bijvoorbeeld door ventilatieroosters. Alleen deze manier van ventileren is niet altijd mogelijk, zoals bijvoorbeeld in uw badkamer waar niet altijd een raam of ventilatierooster aanwezig is. Hier heeft u dan de keuze uit een B, C of D systeem, ofwel mechanisch ventileren.

A-systemen

Een A-systeem is gewoonweg ventileren via een natuurlijk weg, bijvoorbeeld door ventilatieroosters. Alleen deze manier van ventileren is niet altijd mogelijk, zoals bijvoorbeeld in uw badkamer waar niet altijd een raam of ventilatierooster aanwezig is.

B-systemen

Een B-systeem wordt niet vaak meer toegepast. Bij dit systeem wordt de verse lucht mechanisch aangevoerd en de natuurlijke wijze afgevoerd, door bijvoorbeeld raam- of muurroosters. In natte ruimtes zoals de badkamer wordt de vervuilde lucht afgevoerd via een verticaal ventilatiekanaal. Belangrijk bij dit systeem is dat er voor voldoende doorstroming van de lucht, openingen moeten zijn onder de tussendeuren en -muren.

C-systemen

C-systemen zijn sinds de jaren ’80 in vele huizen geïnstalleerd. Maar wat betekent een systeem C eigenlijk? In de natte ruimtes, zoals onder andere de keuken, badkamer en het toilet wordt de lucht mechanisch afgezogen. Dit zijn ook de plekken in de woningen waar ventileren het belangrijkste is in verband met vocht, fijnstof en CO2. Via roosters wordt er verse lucht aan de woning toegevoegd.

D-systeem

D-systemen zijn ventilatiesystemen met WarmteTerugWinning (WTW). Bij WTW of balansventilatie wordt zowel de aan- als afvoer mechanisch geregeld. De warme, vochtige lucht wordt dan afgevoerd en de warmte die hieruit ontstaat wordt gebruikt om de vers aangevoerde lucht weer op te warmen. Hiermee gaat er weinig warmte verloren in de woning en dat past uitstekend binnen. Het filter in de WTW ventilatie-unit zorgt ervoor dat de buitenlucht gefilterd wordt, waardoor de toegevoerde lucht ook schoner en dus gezonder is. Kortom, met WTW-ventilatie wordt gezondere lucht toegevoerd en bespaard op energiekosten.