De werking van een ventilatie- en WTW systeem

Hoe werkt een ventilatiesysteem met WTW-unit?

Met mechanische ventilatie bedoelen we niet enkel de badkamerafzuiging, of de afzuigkap in de keuken, maar een afzuigsysteem door de gehele huis, dat voortdurend lucht uit huis afvoert. Het ventilatiesysteem voert vervuilde lucht weg uit de badkamer, keuken en het toilet. Wanneer het ventilatiesysteem goed geïnstalleerd is, is er een kier onder de binnendeuren, waardoor de frisse lucht -die via de ventilatieroosters of kiepramen binnenkomt- door het huis kan stromen.

De warmte die in de vervuilde binnenlucht is opgeslagen wordt door de mechanische ventilatie naar buiten afgevoerd. Dankzij het installeren van een warmteterugwin (WTW)-unit is het mogelijk om de warmte van de afgevoerde binnenlucht op te nemen. Dit duurzame systeem bestaat uit een warmtewisselaar die de warmte van de binnenlucht gebruikt om koude buitenlucht te verwarmen voordat deze het huis ingeblazen wordt. Deze voorverwarmde lucht kan met dit systeem worden opgewarmd tot ongeveer 18° C. Hierdoor schommelt de binnentemperatuur minder en is er minder noodzaak om extra te verwarmen. Omdat er behoorlijk op de stookkosten kan worden bespaard, kan het rendement van een WTW-unit oplopen tot wel 90%. In de zomer wordt de warme binnenlucht naar buiten geleid en wordt de verse buitenlucht dankzij de in de WTW-unit ingebouwde bypass niet extra verwarmt.

Ventilatie met een WTW-unit wordt voornamelijk in nieuwbouwprojecten en bij complete renovatie van een woning toegepast. In bestaande bouw is het minder makkelijk om een dergelijk systeem te installeren.