Energie terugleveren of opslaan?

Wat te doen met opgewekte energie? Terugleveren of opslaan?

Energie terugleveren

Wanneer uw PV-installatie meer energie oplevert dan dat u verbruikt, heeft u overproductie. De teveel geproduceerde energie levert u terug aan het energienet. De teruggeleverde energie wordt met uw verbruik verrekend, wat salderen genoemd wordt. Er is wel een grens ingesteld aan wat u mag terugleveren: de salderingsgrens. De toekomst van deze regeling is echter onzeker en in het regeerakkoord Rutte III staat dat het kabinet in 2020 een opvolger voor deze regeling wil invoeren.

Energie opslaan

Door onzekerheid rondom de toekomst van de salderingsregeling is het belangrijk dat we u alternatieven tonen. Zonne-energie thuis opslaan, in bijvoorbeeld een batterij, in plaats van terugleveren aan het energienet is hiervoor een goede oplossing. Bovendien is uw energieverbruik in de zomer laag, terwijl het PV-systeem dan wel de meeste energie produceert. In de winter is het verbruik juist weer hoger dan de productie.

Energie opslaan in een batterij

Wanneer er meer zonne-energie wordt opwekt dan dat er wordt verbruikt, dan kan deze energie in een thuisaccu worden opgeslagen. Deze energie kunt u vervolgens weer gebruiken op die momenten dat de energiebehoefte groter is. Vroeg in de ochtend bijvoorbeeld, maar ook als iedereen 's avonds thuiskomt en na zonsondergang. Zo haalt u het optimale uit de zon!

Energie opslaan in een boiler

De opgewekte energie kan ook worden ingezet voor het verwarmen van tapwater. Hiermee bespaart u geld en vermindert u de CO2-uitstoot door zonne-energie direct in te zetten voor het bereiden van warm water dat zowel voor verwarming als voor tapwater gebruikt kan worden.

Wanneer de batterij of de boiler hun maximale opslagcapaciteit bereikt hebben, dan wordt de energie alsnog aan het energienet geleverd.