Welke vloerbedekking?

Welke vloerbedekking kan ik kiezen voor mijn vloerverwarming?

Om de warmte zo optimaal mogelijk te spreiden en niet teveel warmte tegen te houden, is het type vloerbedekking van groot belang. Er zijn verschillende type vloerbedekking te vinden die geschikt zijn voor vloerverwarming en die de warmte goed doorlaten.

  • PVC

Een PVC-vloer is tegenwoordig erg populair en dit is niet zo gek. Dit type vloerbedekking is verkrijgen in tal van uitvoeringen en laat uitstekend warmte door. Een PVC vloer kan direct op de betonvloer worden gelijmd. Het is dan wel van belang dat de betonvloer geëgaliseerd is.

  • Vinyl

Een vinyl vloer is ook goed te combineren met vloerverwarming. Het vinyl is in verschillende motieven verkrijgbaar, maar is net wat minder makkelijk te leggen dan PVC. Het grote voordeel is dat een vinyl vloer in verschillende kwaliteitssoorten geleverd kan worden.

  • Marmoleum

Omdat marmoleum een natuurproduct is, is deze uitermate geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Door de lage warmteweerstand van marmoleum is het een goede keuze.

  • Laminaat

Het is ook mogelijk om laminaat te leggen wanneer u vloerverwarming heeft. Een goede, warmte doorlatende ondervloer is dan wel van groot belang. Bij een laminaatvloer moet u wel rekening houden met een relatief groot warmteverlies.

  • Hout

Een échte houten vloer is de droom van menig huiseigenaar. Een massief houten vloer in combinatie met vloerverwarming is niet de ideale combinatie. U moet kunt dan beter kiezen voor lamelparket.

  • Lamelparket

Een parketvloer in combinatie met vloerverwarming is goed mogelijk. U dient dan wel te kiezen voor lamelparket of multiplanken, waarbij verschillende lagen hout op elkaar zijn verlijmd. Hierdoor ‘werken’ de afzonderlijke planken minder als gevolg van de temperatuurschommelingen. Massief parket is niet geschikt voor vloerverwarming.

  • Steen

Natuursteen is ook een populaire en moderne keuze als vloerbedekking. Steen geleidt de warmte van de vloerverwarming erg goed. U moet dan echter wel rekening houden met de juiste dikte, anders is het mogelijk dat de natuurstenen laag door de ‘werking’ als gevolg van de temperatuurschommelingen gaat scheuren.

  • Gietvloer

Een gietvloer is een ideale vorm van vloerbedekking voor vloerverwarming. Dit type vloer houdt namelijk geen warmte tegen. Bovendien is een gietvloer slijtvast, antistatisch en is deze voorzien van een antislip afwerking. En ook qua kleur en design kunt u met een gietvloer vrijwel alle kanten op.

  • Tapijt

De meest traditionele vorm van vloerbedekking is tapijt. Tapijt is verkrijgbaar met korte en met hoge polen en in verschillende kleuren en designs. Wanneer u kiest voor tapijt, kies dan wel voor een soort die goed te gebruiken is in combinatie met vloerverwarming.