Kosten

Kosten en subsidies warmtepomp

Naast de aanschaf van de door u gekozen warmtepomp moet u rekening houden met de installatie van het systeem en periodieke onderhoudsbeurten. Uw InstalCenter adviseur kan u precies uitleggen wat de kosten van de verduurzaming van uw woning zullen zijn. We zijn ons er van bewust dat het verduurzamen van uw woning een grote investering kan zijn, echter op dit moment is sparen bij uw bank ook geen aantrekkelijke optie. Met rentestanden rond de 0% kun u uw geld beter voor u laten werken, door bijvoorbeeld te investeren in de verduurzaming van uw woning!

Subsidies

Om verduurzaming te stimuleren, verstrekt de overheid Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) op het aanschaffen van o.a. een warmtepomp. Ook zijn er diverse mogelijkheden voor ISDE subsidie op andere duurzame producten. Deze ISDE-subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp dat wordt aangeschaft. De minimumwaarde die via deze ISDE-subsidie kan worden verkregen is € 1.100,-. Kijk voor de laatste ontwikkelingen rondom de ISDE-subsidie op de site van RVO Ook verschillende provincies en gemeentes verstrekken aanvullende subsidies voor de verduurzaming van uw huis. Kijk zelf of u in aanmerking komt voor een aanvullende subsidie.

Onderhoud

Een warmtepomp is onderhoudsarm, maar niet geheel onderhoudsvrij. Bijna al het onderhoud dat aan de warmtepomp wordt verricht wordt is preventief. Er hoeven namelijk nagenoeg geen verschillende bewegende delen of branders vervangen te worden. Als de warmtepomp periodiek gecontroleerd wordt, of in sommige gevallen zelfs van afstand gemonitord wordt, is de levensduur en energiezuinigheid van uw warmtepomp gewaarborgd. Als u geen onderhoud laat uitvoeren kan de warmtepomp minder efficiënt gaan werken en zal uw rendement sterk teruglopen. Alleen bij een hybride warmtepomp heeft u ook een cv-ketel nodig. De cv-ketel heeft natuurlijk wel onderhoud nodig. Het is dus sowieso goed om het volledige systeem periodiek te laten onderhouden. De monteur checkt of de warmtepomp in combinatie met de cv-ketel zo efficiënt mogelijk werkt en beide apparaten geen mankementen vertonen. Een aantal punten waar een warmtepomp onder andere op gecontroleerd wordt tijdens een onderhoudsbeurt zijn :

  • Een algemene controle van de functionaliteiten van het systeem.
  • De druk in het bodemsysteem wordt gemeten (alleen bij een brine/water warmtepomp).
  • De druk in het verwarmingssysteem wordt gemeten.
  • Het koelmiddel wordt gecontroleerd en indien nodig aangevuld en/of gezuiverd.
  • De overdrukventielen worden nagekeken en geïnspecteerd.
  • De parameter settings in de software ( bediening ) worden gecontroleerd en indien nodig gewijzigd of geüpdatet.

Warmtepomp en onderhoud

Een warmtepomp heeft dus periodiek onderhoud nodig. Hiermee verlengt u niet alleen de levensduur van uw warmtepomp, maar voorkomt u ook storingen. Neem hiervoor contact op met één van onze adviseurs.

Zoek installateur

Terugverdientijd

Het verduurzamen van uw huis levert een energiebesparing en een verlaging van de energierekening op. Om exact aan te geven wat de terugverdientijd van de investering is, is lastig aan te geven. Dit is onder andere afhankelijk van uw huidige (en toekomstige) energieverbruik. Gaan de kinderen bijvoorbeeld over een jaar het huis uit? Of gaat u binnenkort met pensioen waardoor u vaker thuis bent? Ook is de mate van isolatie van uw woning belangrijk, hoe beter uw woning geïsoleerd is hoe sneller u over het algemeen de investering terugverdient.