Hoe werkt een zonneboiler?

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler is niet hetzelfde als een zonnepaneel. Een zonneboiler zorgt voor warm water in tegenstelling tot een zonnepaneel die zorgt voor elektra. De werking van een zonneboiler is in feite heel eenvoudig. Het complete systeem bestaat uit drie onderdelen:


  • de zonnecollector
  • het voorraadvat
  • de na-verwarmer (uw huidige cv-ketel of warmtepomp)

De zonnecollector, plaatst men over het algemeen op het dak. Het voorraadvat en de naverwarmer bevinden zich (meestal) binnenshuis. De zonnecollector bestaat uit een buizenstelsel onder een glasplaat. In het buizenstelsel bevindt zich collectorvloeistof die opwarmt met behulp van de zon. De temperatuur van die vloeistof kan oplopen tot 90° C. Deze opgewarmde vloeistof wordt naar het voorraadvat geleid waar de warmte wordt afgegeven aan het leidingwater. Omdat we niet continu over zonlicht kunnen beschikken, slaat men water op in een voorraadvat. Wanneer er niet genoeg zonlicht is, kan de naverwarmer het water tot op de gewenste temperatuur brengen. De naverwarmer kan uw huidige cv-ketel zijn, mits deze is voorzien van een Gaskeur-NZ label (Naverwarming Zonneboiler).

Is uw woning geschikt voor een zonneboiler?

Een zonneboiler aanschaffen, is dat een verstandige keuze? Daar is geen standaard antwoord op, dat is iets wat u zelf, samen met installateur, moet bepalen. Daarvoor moet u een aantal verschillende factoren mee laten wegen.


  • Heeft u op uw dak een ruimte van 2 tot 4m2 voor de zonnecollector vrij?
  • Heeft uw dak de juiste ligging ten opzichte van de zon?
  • Is er bij de cv-ketel ruimte voor een voorraadvat voor warm water van 50 cm doorsnede en 1 meter lang (liggend of staand)?