Thermostaten

Thermostaten

Om een behaaglijk temperatuur in huis te kunnen creëren is een goede thermostaat van groot belang. De cv-ketel wordt er door aangestuurd en geeft u het comfort dat u wenst.

Verschillende types

Wanneer we het over thermostaten hebben, dan moet u weten dat er verschillende uitvoeringen zijn. Elk met hun specifieke eigenschappen.

  • Kamerthermostaten. Een kamerthermostaat is het simpelste uitvoering. Hierbij is de temperatuur handmatig in te stellen. U stelt de temperatuur in en zet deze, bijvoorbeeld ‘s avonds, handmatig weer lager.
  • Klokthermostaten.Een klokthermostaat regelt de temperatuur automatisch. Deze is programmeerbaar en verwarmt het huis volgens het opgegeven programma. U stelt het dagprogramma één keer in, en de cv-ketel volgt dit patroon.
  • Slimme thermostaten. Met een slimme thermostaat kunt u bijvoorbeeld uw (vloer)verwarming en ventilatie altijd en overal bedienen door middel van uw smartphone. Of u nu onverwachts eerder naar huis komt, langer moet doorwerken, of op vakantie bent... Slimme thermostaten communiceren met uw smartphone en daarom weten ze precies wanneer u, of één van uw medebewoners, thuis is en kan de verwarming automatisch uit- of aangezet worden. Ook kunt u met behulp van de app eenvoudig inzage krijgen in uw energieverbruik. Dit is niet alleen erg comfortabel, maar u bespaart ook nog eens op uw energiekosten.

Weersafhankelijke regeling

U kunt ook kiezen voor een weersafhankelijke regeling, deze stuurt de ketel aan op basis van de buitentemperatuur. Wanneer het écht koud is, dan laat deze de brander aangaan totdat een hoge watertemperatuur bereikt is, bij zacht weer is een lage watertemperatuur genoeg. Omdat op deze manier de stooktijd zo kort mogelijk wordt gehouden, kunt u tot wel 10% op de jaarlijkse gasrekening besparen. Wilt u nóg meer besparen dan is het verstandig om enige regelmaat in uw gebruikstijden vast te leggen. Optimalisering van een weersafhankelijke regeling levert u dan nog een extra besparing op van ongeveer 5 %, ten opzichte van een gewone weersafhankelijke regeling. Deze weersafhankelijke instelling is vooral handig wanneer er overdag gebruik gemaakt wordt van verschillende ruimtes, door verschillende mensen.

Ruimteregeling

Met een ruimteregeling is het mogelijk om vanuit één punt de radiatoren in verschillende ruimtes aan te sturen. Zo kunt u heel eenvoudig regelen in welke ruimtes van de woning de verwarming wel of niet aan moet staan. Daarmee is onnodig energie verbruiken verleden tijd! Bovendien is het een eenvoudig systeem om het energieverbruik slim te monitoren, waardoor u nóg efficiënter met warmte en energie omgaan.