cv ketel keuzeTips bij aanschaf van een cv-ketel?

Op tijd uw cv-ketel vervangen is wel zo veilig. Als u te lang wacht met vervangen, loopt u door slijtage een verhoogd risico op rookgaslekkages of het ontstaan van koolmonoxide. Maar een nieuwe cv-ketel is niet alleen goed voor uw gezondheid.

Ook uw portemonnee is ermee gediend. Nieuwe HR-ketels zijn vele malen efficiënter dan de oude ketels. HR staat voor Hoog Rendement; een techniek waarbij extra warmte wordt onttrokken uit de rookgassen die ontstaan bij verbranding van gas.

Samen met de nieuwe generatie circulatiepompen kunt u tot wel 75% besparen op uw energiekosten. Uw investering verdient zichzelf dan ook binnen enkele jaren weer terug.

Het vermogen

Welke cv-ketel het beste past bij uw specifieke situatie hangt af van de hoeveelheid warmte en warm water die geleverd moet worden. De benodigde capaciteit wordt bepaald door de grootte van uw woning, de toegepaste isolatie en het type woning. Een vrijstaand huis bijvoorbeeld verliest meer warmte dan een rijwoning. U kunt de volgende richtlijn hanteren voor het benodigde vermogen:

Inhoud woning
250 tot 425m3
425 tot 625m3
625 tot 900m3
900 tot 1.075m3
Vereiste capaciteit
18kW
24kW
30kW
45kW


Overcapaciteit? Liever niet!
Het is misschien verleidelijk om te kiezen voor overcapaciteit, maar dat is toch niet slim. Een ketel met teveel capaciteit is uiteindelijk een stuk minder rendabel.

Warm water behoefte

Om een goede keuze te kunnen maken moet u zich ook afvragen hoeveel warm water u eigenlijk verbruikt. Hoe groot is uw huishouden en hoeveel warm water wordt er dagelijks gebruikt door u en uw huisgenoten?

De CW-klasse voor warm water
Aan de hand van uw warmwaterbehoefte kijkt u naar de CW-klasse (CW staat voor ‘Comfort Waarde’). Deze wordt uitgedrukt door middel van een CW-label op een schaal van 1 t/m 6. Dit CW-label is gebaseerd op de volgende kenmerken:

- Het aantal liters warm water per minuut
- Het gelijktijdige gebruik van warm water op verschillende plaatsen
- Het minimale vereiste warmwatergebruik
- De wachttijd tussen het opendraaien van de warme kraan en het moment dat er warm water uit de kraan stroomt.

Hoe meer tappunten er in uw woning zijn en hoe vaker er op meerdere plaatsen tegelijk warm water is gewenst, hoe hoger de Comfort Waarde van de installatie moet zijn. Als u het plaatje compleet heeft, kunt u samen met onze installateur zeker een doordachte keuze maken!

CV ketel vervangen?

Als u wilt weten wat voor type cv-ketel bij uw situatie past, dan kunt u hier de cv keuzehulp doen.