Domotica

Domotica of Smart home

Gemak dient de mens. Dat lijkt wel het grote drijfkracht achter domotica te zijn. Dergelijke ‘smart homes’ worden gekenmerkt door het automatiseren van processen in huis. Het bekendste voorbeeld van huisautomatisering is de slimme thermostaat. Of verlichting die op afstand in of uit te schakelen is. Comfort, besparen en veiligheid komen terug in talloze slimme oplossingen.

Apparaten die in een slim huis gebruikt worden, hebben vaak een intelligente factor. Op deze manier kunnen zij bijvoorbeeld zelf bepalen of ze aan of uit moeten staan.

Verwarming

Een ‘slimme thermostaat’ die door middel van het wifi-signaal van de smart-phone het aantal aanwezige bewoners kan tellen en aan de hand van die informatie de verwarming in huis kan regelen.

Verlichting

Sensoren kunnen de aanwezigheid van mensen detecteren en laat verlichting aangaan wanneer er iemand een kamer betreedt. De lichtsterkte kan aan de hand van een bepaalde sfeer door middel van een app worden aangepast.

Beveiliging

Huisbeveiliging is ook één van de pijlers van huisautomatisering. Alarmsignalen van brand of inbraak kunnen automatisch worden doorgestuurd naar de betreffende hulpdiensten. Of een camerasysteem rondom het huis dat licht aan laat gaan, wanneer er onverwacht mensen rondom het huis lopen.

Energieverbruik

Het energieverbruik kan door middel van huisautomatisering worden gereguleerd. Zo kan de thermostaat een graadje lager gezet worden, wanneer een sensor ontdekt dat er een raam open staat. Of een timer die bepaalde apparaten op bepaalde momenten activeert. Zoals een wasmachine die start bij het ingaan van de stroomdaluren of een koffieapparaat wanneer u wakker wordt.

Telecommunicatie

Schermen en boxen die aangesloten zijn op een communicatiesysteem, zodat er overal een gelegenheid is om informatie op te vragen. Ook is het met domotica mogelijk om via het thuisnetwerk telefoongesprekken te voeren.