Welke cv-ketel heb ik nodig?

Welke cv-ketel past nu het best bij uw woonsituatie?

Een nieuwe cv-ketel kiezen is niet makkelijk

Er zijn verschillende merken en die hebben ook nog eens verschillende types en uitvoeringen. Om een goede keuze te kunnen maken voor een nieuwe cv-ketel moet u een aantal zaken op een rijtje zetten, zoals:

  Hoe kies je de juiste cv-ketel?

 • Welk type woning heeft u?
 • Hoe groot is uw wonging?
 • Hoe is uw woning geïsoleerd?
 • Hoe groot is uw huishouden?
 • Wilt u een cv-ketel voor alleen verwarming of ook voor warm water?
 • Wilt u op verschillende punten op hetzelfde moment warm water gebruiken?

CW waarde bepalen

Om een goede keuze te kunnen maken moet u zich dus afvragen of de ketel alleen voor de verwarming wordt ingezet of ook voor warm water. Hoe groot is uw huishouden en hoeveel warm water wordt gebruikt door u en uw huisgenoten? Aan de hand van uw warmwaterbehoefte kijkt u naar de CW-klasse (CW staat voor ‘Comfort Waarde’). Deze wordt uitgedrukt door middel van een CW-label op een schaal van 1 t/m 6. Dit CW-label is gebaseerd op de volgende kenmerken:

 • Het aantal liters warm water per minuut
 • Het gelijktijdige gebruik van warm water op verschillende plaatsen
 • Het minimale vereiste warmwatergebruik
 • De wachttijd tussen het opendraaien van de warme kraan het moment dat er warm water uit de kraan stroomt

Hoe meer tappunten er in uw woning zijn en hoe vaker er op meerdere plaatsen tegelijk warm water is gewenst, hoe hoger de CW-klasse van uw installatie moet zijn. Bijvoorbeeld voor het gebruik van een normale douche is een CW3-ketel voldoende. Heeft u naast uw douche ook een bad, dan is een CW4-ketel een betere optie. Hiermee kan uw bad in 8 minuten gevuld worden. En heeft u een stortdouche, dan is een CW4 of CW5-ketel meer geschikt. Een CW6-ketel is de beste optie als u twee badkamers heeft.


Groter is niet beter

Een cv-ketel met een hogere CW-waarde is niet altijd beter. Deze ketels zijn niet alleen duurder in aanschaf, maar verbruiken ook meer gas. Doordat het minimale vermogen van zo’n ketel hoger ligt dan u voor het verwarmen van uw woning nodig heeft, zal het huis wel warm worden, maar minder efficiënt dan wanneer u een ketel heeft die beter past bij uw verbruik.

Meer warm water?

Heeft u niet genoeg aan de hoeveelheid warm water die een CW6-ketel kan leveren? Dan kunt u ook kiezen voor de combinatie tussen een soloketel voor de verwarming van uw huis en aparte boiler voor warm water.

 • Soloketel: een cv-ketel alleen voor verwarming
 • Combiketel: een cv-ketel voor verwarming en warm water
 • VR-ketel: een combiketel met Verhoogd Rendement (rendement +83% van de aangevoerde energie)
 • HR-ketel: een combiketel met Hoog Rendement (rendement +100% van de aangevoerde energie), tegenwoordig is een rendement van +107% gangbaar.

Cv-ketel keuzehulp

Wilt u berekenen welke CW-waarde in uw situatie het meest geschikt is? Wij hebben een cv-ketel keuzehulp die u daarbij kan helpen. Met vragen kunt u altijd terecht bij uw InstalCenter installateur.

Doe de test

Hoge kosten

Een verouderde cv-ketel vervangen is altijd een goed idee. Door de ontwikkelingen van de laatste jaren kunt u met de hr-ketels van nu enorm veel op de stookkosten besparen. Zoveel zelfs, dat u de aankoopprijs van de cv-ketel al binnen een paar jaar heeft terugverdiend.

Hybride warmtepomp

U kunt ook kiezen voor een duurzamer alternatief, een hybride warmtepomp. Dit is een cv-ketel in combinatie meteen warmtepomp. Hiermee bespaart u op uw gasrekening.