zonneboiler 1Zonneboilers

Zonneboilers bestaan uit twee delen: zonnecollectoren en een voorraadvat. De zonnecollector, plaatst men over het algemeen op het dak. Het voorraadvat meestal binnenshuis.

Zonnecollectoren zijn erg herkenbaar aan de zwarte glasplaat die bovenop een buizenstelsel ligt. In het buizenstelsel bevindt zich collectorvloeistof die opwarmt met behulp van de zon. Omdat we niet continu over zonlicht kunnen beschikken, slaat men water op in een voorraadvat. Als het water hierin niet voldoende warm is, komt er naverwarming aan te pas waarbij een warmtepomp of cv ketel het water verder opwarmt.


Het verschil tussen zonneboilers en pv systemen?

Veel consumenten vragen zich af wat het verschil is tussen zonneboilers en pv systemen. En eigenlijk is het antwoord heel eenvoudig. Een pv-systeem oftewel zonnepanelen zet zonlicht om in elektriciteit. Het systeem met bedrading zet gelijkspanning om in bruikbare netspanning zodat u op die manier elektriciteit heeft. Een zonneboiler zet zonlicht om in warmte. Het systeem bestaande uit zonnecollectoren, zet de warmte via een pomp, warmtewisselaar, voorraadvat af aan het leidingwater.

Zoek een vestiging bij u in de buurt

De werking van zonne-energie

De collectoren worden op het dak geplaatst en de zonneboiler in de woning. Met het zonlicht verwarmt de collector het water in de boiler. Via de cv-ketel stroomt het warme water naar alle tappunten. Op zonnige dagen heeft u 100% gratis en duurzaam verwarmd water. Bij te weinig zon wordt het water bijverwarmd door de cv-ketel.

  • 1. Zonnecollectoren
  • 2. Zonneboiler
  • 3. HR-ketel
  • 4. Tappunten

zonneboiler 2

Soorten zonneboilers

Zonneboilers kunnen worden onderverdeeld in drie soorten. Welk type zonneboiler u kiest, is afhankelijkheid van de hoeveelheid warm water waaraan u behoefte heeft en de plaats die u ter beschikking heeft voor het voorraadvat.

Standaard zonneboilers
Een systeem met een collectoroppervlakte van 2,5 à 3,5 vierkante meter in combinatie met een cv ketel voor de na verwarming. Het losse voorraadvat kent een volume van 80 à 150 liter en kan staand, hangend of liggend gemonteerd worden. Plaatst u het vat hoger dan de collector, dan heeft u geen pomp nodig omdat het warme water automatisch naar het vat vloeit. De volgende fabrikanten van InstalCenter leveren standaard zonneboilersystemen: Nefit en Itho.

CV zonneboilers
Het losse voorraadvat van de cv-zonneboilers bevat een extra warmtewisselaar die u aansluit op de cv ketel en kent een volume van 100 à 240 liter. Een grotere voorraad warmwater die met andere woorden zowel met behulp van de zon als de cv ketel opwarmt. Een vergelijkbaar systeem vormt de elektrische zonneboiler, waarbij niet de cv maar een elektrisch verwarmingselement de inhoud van het voorraadvat bijverwarmt.

Zonneboiler combi
Met de zonneboilercombi kunt u zowel warm water als centrale verwarming verwarmen. Dat betekent dat de zonneboilercombi een 2-in-1-toestel is dat de cv-ketel en het warmwatertoestel combineert. Het losse voorraadvat bevat zo’n 250 liter water. De energiebesparing wordt vooral groter als je gebruikt maakt van wand- of vloerverwarming. Voor het beste resultaat ook nog een zogenaamd lage-temperatuur-verwarmingssystemen. Dit systeem is daarom vooral interessant als u ook een nieuwe cv-ketel nodig hebt of wellicht vloerverwarming overweegt.

Nieuwe subsidie beschikbaar!

Op het moment zijn er hoge subsidie bedragen beschikbaar voor onder andere een zonneboiler systeem. Dit maakt de investering nu extra aantrekkelijk. Subsidiebedragen variëren van €500,- tot €2500,-. Lees er meer over of vraag ernaar bij onze installateur.

Advies over zonneboilers?

Heeft u nog vragen of wilt u persoonlijk advies over zonneboilers?

Maak een afspraak