Isolatie

Isolatie

Goed geïsoleerde woningen houden de warmte binnen en de kou buiten. Daarom is isolatie de eerste stap in het verduurzamen van een woning. Ook is het de makkelijkste manier om flink op uw energierekening te besparen. Er zijn verschillende plekken waarop u de isolatie van uw woning kunt verbeteren:

Dakisolatie

Het isoleren van het dak is ongetwijfeld één van de meest rendabele ingrepen om het huis te verduurzamen. Omdat de warmte opstijgt, kan er zonder dakisolatie tot wel 25% van de warmte verloren gaan. Naast dakisolatie, is het ook rendabel om uw zoldervloer te isoleren.

Spouwmuurisolatie

De investering van spouwmuurisolatie is er één die u -afhankelijk van de grootte van uw woning- binnen een beperkt aantal jaren terug kunt verdienen. In de meeste gevallen wordt een woning binnen een dag voorzien van spouwmuurisolatie. Daarnaast levert het impregneren van de buitenmuur tegen het binnendringen van water ook een extra besparing op.

Buitengevelisolatie

Niet elke woning heeft een spouw, waardoor spouwmuurisolatie niet altijd mogelijk is. Dan wordt er vaak gekozen voor gevelisolatie. Gevelisolatie kan aan de binnen- of buitenkant worden aangebracht. Buitengevelisolatie wordt tegen de buitenmuur aangebracht. Op deze manier wordt er veel energie bespaart. Daarnaast zijn er vele soorten afwerkingen mogelijk, waardoor u uw woning een nieuw uiterlijk kan geven.

Binnengevelisolatie

Bij deze methode wordt er isolatiemateriaal (tempex) aan de aangebracht tegen de wanden in de woning en wordt vervolgens afgewerkt met voorzetwanden. Een groot nadeel van deze methode is dat uw kamers qua oppervlakte kleiner zullen worden en wordt daarom ook weinig toegepast. Hier wordt vaak voor gekozen bij oudere woningen waar geen spouwmuurisolatie en buitengevelisolatie mogelijk is.

Raam- en Glasisolatie

Oudere woningen zijn vaak nog voorzien van enkel glas. Wanneer u dat vervangt door dubbel of HR-glas, kunt u honderden euro’s per jaar op uw energieverbruik besparen. Ook het ophangen -en sluiten- van gordijnen verbetert de isolatie van de woning. Bovendien wordt de kamer een stuk knusser.

Vloerisolatie

Dankzij vloerisolatie is het mogelijk om het wooncomfort te verhogen. Meestal is het isoleren van de onderkant van de vloer vanuit de kruipruimte de eenvoudigste vorm van vloerisolatie. Wanneer uw woning geen kruipruimte heeft, dan is het leggen van een isolerende ondervloer ook mogelijk.

Bodemisolatie

Het isolatiemateriaal wordt op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Omdat er nog lucht tussen het isolatiemateriaal en de vloer – van bijvoorbeeld uw woonkamer- ligt, verliest u bij deze manier toch nog warmte.


Hoeveel besparing isolatie uiteindelijk oplevert, is natuurlijk afhankelijk van uw stookgedrag.

Subsidie

Verschillende provincies en gemeentes verstrekken aanvullende subsidies voor de verduurzaming van woonhuizen. Kijk hier of u in aanmerking komt voor een aanvullende subsidie.


Plan nu een duurzame date

Met uw installateur

Maak afspraak