Groepenkast

Groepenkast

De groepenkast is bijna een basisbehoefte in uw woning. Want met een goede elektrische huisinstallatie heeft u niet alleen stroom, maar ook verwarming én warm water. Veel huizen zijn nog voorzien van sterk verouderde bedrading. Het licht gaat weliswaar aan, maar het geheel is verre van veilig. De basis is een groepenkast met voldoende groepen.

Bespreek uw wensen met onze InstalCenter installateurs. Uw wensen vormen het uitgangspunt voor uw nieuwe groepenkast.

Verzwaring groepenkast

De meeste groepenkasten zijn minimaal uitgevoerd, terwijl er steeds meer elektrische apparaten bijkomen. Deze apparaten vragen om een grotere capaciteit van de meterkast. Neem bijvoorbeeld een keramische kookplaat, inductie kookplaat, vaatwasser, wasdroger, combimagnetron of een sauna. Het levert regelmatig problemen op. Groepen raken overbelast of teveel apparaten staan op een groep, waardoor u de verschillende apparaten niet tegelijk kunt gebruiken. Maak een afspraak met de InstalCenter installateur, want wij kunnen extra groepen voor u plaatsen, zodat uw probleem snel is opgelost. Het kan ook zijn dat het beter is om uw meterkast te verzwaren in plaats van nieuwe groepen bij te plaatsen. U kunt dan de normale (1-fase) aansluiting verzwaren naar krachtstroom oftewel een 3-fasen-aansluiting. Dit is nodig wanneer u gebruik wilt maken van zwaardere elektrische apparatuur, zoals een inductie kookplaat, een laadpaal voor een elektrische auto of zwaarder gereedschap. Maar ook als u besluit zonnepanelen te nemen, is het belangrijk om te kijken of de groepenkast nog wel voldoet.

Een veilig meterkast is erg belangrijk!

 Check hier of uw meterkast veilig is.

Doe de check!

Bescherming tegen (indirecte) blikseminslag

De moderne elektronica is steeds gevoeliger geworden. Hoe kleiner de elektronische delen, hoe minder overspanning er nodig is om ze te beschadigen. Hierdoor neemt bliksemschade aan apparatuur toe. Hoge spanningsverschillen kunnen worden opgevangen en afgevoerd door een overspanningsbeveiliging. Zo blijft uw elektronische apparatuur beschermd.

Laadpaal op een eigen groep

Wanneer u een elektrische auto heeft, dan is het van belang om de groepenkast aan te laten passen. Een laadpaal werkt het beste wanneer deze als enige op een groep is aangesloten. Op deze manier heeft het laden van de auto geen invloed op de stroomvoorziening in huis. Én andersom.

Uw InstalCenter-installateur kan onder andere de volgende werkzaamheden voor u uitvoeren:

  • het vervangen van de oude installatie en het plaatsen van een nieuwe groepenkast;
  • het monteren van een hoofdschakelaar in de installatie;
  • monteren van een aardleiding en/of een aardlekschakelaar;
  • het aanleveren en plaatsen van schakelklokken voor het aansturen van apparatuur.

Aardlekschakelaar

Bij het monteren van een nieuwe groepenkast is het installeren van een aardlekschakelaar van groot belang. Deze schakelt automatisch de stroom uit, wanneer de hoeveelheid stroom die de installatie in gaat, groter is dan de stroom die terug komt. Doordat een apparaat, of misschien uzelf, stroom lekt, is er een kans op schade aan het apparaat, of uw lichaam, en wordt de spanning uitgeschakeld. Na het repareren van het lek, kan de aardlekschakelaar weer worden ingeschakeld en functioneert het elektrisch systeem weer als vanouds.