Houd uw meterkast veilig in huis!

  • Roxanne Nijenhuis
  • 5 mei 2023
  • 5 minuten

Houd uw meterkast veilig in huis!

De meterkast is de technische ruimte waar, naast de groepenkast, ook de energie-, gas- en watermeter zich bevinden. Een veilige meterkast is daarom erg belangrijk. Want gaat er met de meterkast iets mis, dan kan dit grote gevolgen hebben in de rest van uw woning. Dit kan variëren van stroomuitval tot het ontstaan van brand. Om te kijken hoe veilig uw technische ruimte is, heeft InstalCenter een korte checklist opgesteld. Het blijft wel belangrijk dat u uw groepenkast jaarlijks laat controleren door een erkende installateur. Neem hiervoor contact op met een InstalCenter bij u in de buurt.

Een veilige meterkast begint hier

Rookmelder

Een rookmelder waarschuwt bij gevaar, ook als het bijna niet detecteerbaar is. Het waarschuwingssignaal zal klinken als er rookontwikkeling ontstaat in uw meterkast. Zo wordt u snel gealarmeerd bij een smeulende (beginnende) brand. De meest veilige rookmelders voor in uw technische ruimte zijn koppelbare rookmelders. Deze zijn met elkaar te verbinden in verschillende ruimtes. Zo is het signaal overal in huis te horen en niet alleen in een (afgesloten) technische ruimte. Controleer de batterijen van uw rookmelder elk half jaar voor een optimale werking

Zaklamp

Zorg voor een zaklamp in de technische ruimte en in de buurt van uw meterkast. Als de stroom uitvalt heeft u nog altijd een lichtbron bij de hand! Controleer wel regelmatig de batterijen of leg er een setje naast. Er bestaan ook batterijloze zaklampen. Deze zijn veiliger voor in uw technische ruimte en zo bespaart u ook nog eens op de kosten voor de batterijen.

Aardlekschakelaar(s)

Controleer de aardlekschakelaar(s) minimaal 2 keer per jaar. De aardlekschakelaar zorgt ervoor dat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan bij onveilige apparatuur. Als een apparaat kortsluiting kan veroorzaken, door bijvoorbeeld een losse draad, zorgt de aardlekschakelaar ervoor dat u geen schok krijgt als u het apparaat inschakelt of aanraakt.

Overspanningsbeveiliging

Een flinke piekstroom, of nog erger, blikseminslag. Een groot spanningsverschil kan ervoor zorgen dat uw elektronische apparatuur een flinke klap krijgt, waardoor deze stuk kunnen gaan. Laat daarom een overspanningsbeveiliging plaatsen. Dit kan tijdens het installeren van een nieuwe meterkast, maar ook gemakkelijk bij uw huidige meterkast. Deze overspanningsbeveiliging zorgt ervoor dat uw elektronische apparatuur goed wordt beveiligd als er een te hoge spanning in uw leidingen komt, zelfs van buitenaf.

Bereikbaarheid

Zorg ervoor dat uw meterkast en technische ruimte altijd goed bereikbaar is. Plaats er geen voorwerpen voor en gebruik deze niet als opbergruimte. Brand verspreidt zich namelijk erg snel. Dus moet de meterkast snel én zonder problemen te bereiken zijn wanneer de stroom onverwacht handmatig uitgeschakeld dient te worden.

ABB Identificatiecode

Iedere nieuwe groepenkast van ABB krijgt een unieke identificatiecode. Met de registratie van de identificatiecode op de meterkast van ABB heeft u ten alle tijden zicht in de werkzaamheden. Met de registratie verlengt u ook nog eens de productgarantie naar 8 jaar! Dat is nog eens een veilig idee!

ABB Busboard®-systeem

ABB heeft voor de meeste groepenkasten gekozen om gebruik te maken van een Busboard®-systeem. Dat is een systeem waarbij de componenten in de groepenkast niet met draden verbonden zijn. De groepen zijn gekoppeld doordat ze op een DIN-rail geklikt worden. Op deze manier worden de groepen voorzien van spanning. Een van de voordelen van een Busboard®-systeem is dat er geen extra werkzaamheden uitgevoerd hoeven worden om de kast klaar voor gebruik te maken. De Flexomaten (installatieautomaten) en confomaten (aardlekautomaten) zijn eenvoudig te plaatsen doordat deze schroefloos te monteren zijn.

Lees hier alles over ABB.

Laat uw meterkast controleren

U doet er goed aan uw meterkast jaarlijks te laten controleren door een erkende installateur. Maak een afspraak met uw dichtstbijzijnde InstalCenter vestiging.