Sluipverbruikers in uw huis

  • Roxanne Nijenhuis
  • 3 mrt 2021
  • 5 min.

Sluipverbruikers in uw huis

Iedereen wil wel snel geld besparen in huis. En dat is eigenlijk makkelijker dan gedacht. Want wist u dat er veel apparaten in huis staan die ongemerkt energie verbruiken zonder dat ze echt aanstaan? Zo betaalt u ieder jaar voor energie die u eigenlijk niet gebruikt, en dat is natuurlijk zonde van uw geld. Wij leggen u graag uit wat u aan deze sluipverbruikers kunt doen en hoe u elk jaar weer een paar tientjes op uw energierekening kunt besparen.

Wat zijn sluipverbuikers?

Wat zijn sluipverbruikers?

Sluipverbruikers zijn apparaten die in uw stopcontact blijven zitten en daarmee een klein beetje elektra gebruiken zonder dat u de apparaten echt gebruikt. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om opladers die in het stopcontact blijven zitten, apparaten die stand-by blijven staan of een wekkerradio die maar een kort moment op de dag gebruikt wordt. Wanneer een oplader in het stopcontact blijft zitten trekt hij regelmatig een klein beetje stroom terwijl er niks met de oplader gebeurt. Deze vorm van sluipverbruik noemt met ook wel het lekken van elektra. Zonde van de elektra en snel te verhelpen.

Meest voorkomende grote sluipverbruikers:

Het is natuurlijk goed om te weten wat de grootste sluipverbruikers in huis zijn. Zo kunt u zelf bepalen of u deze apparaten wat vaker echt uit kunt schakelen of dat uitschakelen eigenlijk geen optie is.

  1. De computer. Veel mensen hebben tegenwoordig geen vaste computer meer thuis staan, maar mocht u hem wel hebben dan is dit een grote verbruiker. Zeker in combinatie met eventuele scanners, printers of andere toebehoren! Laat uw computer dus nooit in de stand-by stand staan, maar zet hem echt uit.
  2. De keukenboiler. Een keukenboiler kan u geld besparen wanneer de cv-ketel ver weg van uw tappunt staat. Maar een keukenboiler kost ook zeker geld door het sluipverbruik. Weeg dus altijd goed af welke kant de balans bij u opvalt.
  3. De televisie. Een TV die altijd stand-by wordt gezet in plaats van helemaal uit, verbruikt veel onnodige energie. En ook het kastje waarmee de zenders worden aangestuurd verbruikt (onnodig) veel stroom.
  4. De internetmodem. Een onmisbaar item in de meeste huishoudens, maar wel sluipverbruiker. Want op de momenten dat u geen internet nodig heeft blijft dit kastje wel stroom verbruiken.
  5. De kokendwaterkraan. Als u hem eenmaal heeft dan wilt u waarschijnlijk niet meer zonder. Een kokendwaterkraan is ideaal voor theeliefhebbers, mensen die snel willen koken of iets grondig willen schoonmaken met kokend water. Maar een kokendwaterkraan, en in het specifiek de boiler die eraan vast zit, verbruikt op momenten dat er geen water getapt wordt ook stroom. Het kokende water moet immers op temperatuur gehouden worden. Het geeft dus veel comfort, maar kost ook stroom!

Meest voorkomende kleine sluipverbruikers:

  1. De oplader. Iedereen heeft wel eens zijn oplader van de telefoon in het stopcontact laten zitten. Maar wist u dat deze ook stroom trekt als er geen apparaat aan hangt? Zonde van de energie en eenvoudig te voorkomen door de stekker eruit te trekken.
  2. Het koffiezetapparaat/de waterkoker. Ook het koffiezetapparaat en de waterkoker zijn sluipverbruikers in huis. Want ook hier geldt weer dat ze kleine beetjes stroom snoepen als ze niet gebruikt worden.
  3. De oven met digitale klok. De digitale klok op de oven verbruikt de hele dag energie terwijl u hem niet de hele dag nodig heeft. Veel mensen hebben naast de digitale klok ook nog een analoge klok in huis hangen en verbruiken daarbij niet alleen stroom maar ook batterijen. Een beetje dubbelop.
  4. De wekkerradio. Oké dit apparaat is natuurlijk onmisbaar in de ochtend, want u wilt op tijd wakker worden en in de nacht is het ook fijn om te weten hoe laat het is wanneer u wakker bent. Maar 95% van de tijd staat een wekkerradio aan zonder dat ernaar gekeken wordt. Wellicht wordt het tijd om over te stappen op een ander soort klokje?

Hoe kunt u sluipverbruik voorkomen?

De simpelste oplossing om sluipverbruik te voorkomen is door de stekkers uit het stopcontact te halen. Dit kan bijvoorbeeld bij opladers, de waterkoker, het koffiezetapparaat of de computer. Toch is dat niet bij alle apparaten even eenvoudig. Voor andere elektrische apparaten kunt u kiezen om een contactdoos met aan- uitschakelaar te gebruiken. Zo kunt u in één keer meerdere apparaten uitschakelen om stroom te besparen. Als laatste tip kan het verstandig zijn om een energiemeter te plaatsen tussen de stekker van een elektronisch apparaat en de wandcontactdoos om te meten wat het daadwerkelijk stroomverbruik is. Indien deze veel te hoog is kan het verstandig zijn om een nieuw en energiezuinig apparaat aan te schaffen. Nieuwe apparaten mogen door de gewijzigde regelgeving in de EU geen of minimaal sluipverbruik meer hebben. Dus hiermee zit u sowieso goed.

Sluipverbruik voorkomen

Contact

Wilt u naast deze sluipverbruikers nog meer energie besparen? Neem dan eens contact op met één van onze installateurs.

Vind uw installateur