Verduurzaming Nederland, wat staat ons te wachten?

Verduurzaming Nederland, wat staat ons te wachten?

  • Roxanne Nijenhuis
  • 16 jul 2021
  • 5 minuten

Door de regeringsleiders van de Europese Unie (EU) zijn er klimaatdoelstellingen gemaakt. Doelen waar heel Europaaan zal moeten voldoen en dus ook Nederland. In Nederland werken we aan een energiesysteem waarbij er bijna geen CO2 meer vrijkomt. We streven er zelfs naar om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Dat houdt in dat vrijwel alle energievoorzieningen -in huizen en andere gebouwen- duurzaam moeten zijn. Als EU hebben we een CO2-reductiedoel van 55%. Dit alles wordt gedaan om de klimaatverandering in de wereld tegen te gaan.

De eerste stappen naar duurzaamheid

We gaan stap voor stap verduurzamen in Nederland. Er worden kleine tussendoelen gesteld waar we langzaamaan naartoe werken. De belangrijkste stappen die we in Nederland willen gaan zetten zijn:

  • Energie slimmer inzetten;
  • Geen elektra meer uit kolen, maar elektra opwekken uit de zon en wind;
  • Geen aardgas meer gebruiken maar duurzame warmte zoals aardwarmte, restwarmte en groene waterstof;
  • Buurtinitiatieven ondersteunen en mensen betrekken door ze mee te laten denken over lokale projecten;
  • Rekening houden met de landschapsarchitectuur bij het aanleggen van energieprojecten.

Wijk voor wijk van het gas af

Voor Nederland staat in het Klimaatakkoord dat er in 2050 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af moeten zijn. U snapt dat dat een flinke klus is. Tot 2030 is de bedoeling dat 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd gaan worden. Dit kan natuurlijk niet in één keer, maar dat zal stap voor stap gaan. Met een wijkgerichte aanpak gaan de gemeentes wijk voor wijk aan de slag. Het verduurzamen gaat logischerwijs geld kosten, maar het is de bedoeling dat de investering in verduurzaming betaald kan worden uit de opbrengst van een lagere energierekening.

Centrale rol vanuit de gemeente

Centrale rol vanuit de gemeente

Bij de wijkgerichte aanpak krijgt de gemeente een centrale rol. Hierbij is het van belang dat bewoners en gebouweigenaren worden meegenomen in het proces om de verduurzaming zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zo gaan zij samen bepalen wat de beste oplossing is voor warmte en stroom. Er kan gekeken worden naar warmtenetten, warmtepompen, volledig elektrisch of wellicht nog andere duurzame oplossingen. Daarbij moeten de gemeenten -uiterlijk in 2021- een tijdpad vaststellen waarin wijken in hun regio worden verduurzaamd. Het tijdsplan mag elke vijf jaar worden aangepast. Ook hierbij blijft het betrekken van de bewoners een belangrijk speerpunt. Voor de nieuwbouw gold de regeling al -vanaf 1 juli 2018- dat er alleen nog maar gebouwd mag worden zonder gasaansluiting.

Klaar voor de toekomst met duurzame energiebronnen

Wanneer we kijken naar de huidige energiebronnen komt veruit de meeste energie uit fossiele brandstoffen. Ongeveer 91 procent van de brandstoffen bestaat uit aardolie, aardgas en kolen. Dat moet natuurlijk beter. Want deze fossiele brandstoffen zorgen voor uitstoot van veel broeikasgassen. Daarom wil men vanuit de overheid graag overstappen op duurzame alternatieven. De meest voor de hand liggende energiebronnen zijn: Windturbines (op zee) Windmolens (op het land) Zonnepanelen op het dak Zonneparken Daarbij zijn er natuurlijk ook nog alternatieve duurzame energiebronnen die op dit moment volop doorontwikkeld worden. Daarbij kan men denken aan aardwarmte, waterstof en restwarmte.

Wat betekent het verduurzamen voor u als particulier?

U kunt zich voorstellen dat deze plannen ook impact hebben voor u. Wanneer u een huurwoning heeft gaat de woningcorporatie voor u aan de slag. Echter komt er voor alle particuliere woningeigenaren een breed aanbod aan financieringsmogelijkheden. U kunt hierbij denken aan een warmtefonds, leningen voor energiebesparing en subsidies. Daarbij komt er ook een gebouwgebonden financiering. Dit houdt in dat de lening aan de woning vast zit. Wanneer u de woning verkoopt wordt ook de lening overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Als laatste punt gaat de belasting op het gas omhoog en die van elektra omlaag.

Meer informatie over hulp bij verduurzaming

Natuurlijk staat u er niet alleen voor tijdens het verduurzamen van uw woning. Naast dat u bij uw gemeente naar meer informatie kunt vragen over de regels die voor uw regio gelden, kunt u ook altijd bij uw InstalCenter-vestiging terecht. Bij InstalCenter kijken we graag naar de mogelijkheden om uw woning zo duurzaam mogelijk te maken zodat u klaar bent voor het klimaatakkoord! En dat hoeft natuurlijk niet in één keer, maar kan ook -net zoals in de rest van Nederland- stap voor stap…